Tårthetsen inför bröllopet: ”Hade behövt minst ett år”

Publicerad 2015-06-01

Ett ögonblick...

Mattias Ljungberg, 42, konditor som ansvarar för tårtan inför prinsbröllopet den 13 juni:

– Det är väldigt roligt att göra det här tillsammans med konditorlandslaget. Det har varit otroligt mycket planering inför det här. Vissa saker kan vi beställa via våra vanliga leverantörer men det finns specialgrejer som tar fruktansvärd tid som vi inte riktigt har. Om det hade varit vanliga förhållanden hade vi behövt minst ett år för det här.

Vad är det för specialgrejer du pratar om?

– Formar, tillbehör, handgjorda saker... lite allt möjligt. Det ska ju vara lite speciellt och det är inga saker man kan hämta på stormarknaden. Det har varit en krokig väg att få fram den visionen man har.

Det låter stressigt.

– Ja, jag har aldrig varit så stressad som jag är just nu. Förutom att arbeta fram desserten och tårtan inför bröllopet bygger jag sommarstuga, driver företag och tävlar.

Kronprinsessan Victorias bröllopstårta var elva våningar hög. Hur många våningar blir den här tårtan?

– Det är väl en sådan sak jag inte får avslöja. Formen och smaken ska bli en överraskning. Det är inte vårt beslut att det ska vara så hemligt utan det är hovets önskemål att det ska vara det. Det gäller att vara professionell och att inte snacka bredvid mun.

Vad skulle hända om du gjorde det i alla fall?

– Skulle man inte respektera det får man nog inte göra ett sånt här uppdrag i framtiden. Och skulle man ha riktigt otur får man inte göra det nu heller.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag ligger helt klart på minuskontot hos mina barn som jag tillbringat alldeles för lite tid med på sistone. Så det jag önskar mest av allt är att få vara med min familj.