Sahlgrenska räknar med stort underskott

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2020-05-04

Fältsjukhuset utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg riskerar att spräcka årets budget rejält på grund av coronapandemin.

Enligt sjukhusets senaste månadsrapport kan underskottet landa på mellan 450 miljoner och 600 miljoner kronor.

Osäkerheten kring det ekonomiska läget är fortfarande stor. Men Sahlgrenska universitetssjukhuset varnar redan nu för att budgeten för i år inte kommer att kunna hållas.

Det förväntade underskottet på uppemot 600 miljoner kronor beror både på kostnaderna för att behandla covid-19-patienter och på att mycket av den vård som sjukhuset normalt sett skulle ha fått ersättning för just nu inte kan genomföras.

– Vi har både ökade kostnader och minskade intäkter. Det är klart att det är en ekonomisk utmaning för alla verksamheter, säger styrelsens ordförande Henrik Ripa (M) till TT.

– Mycket i det här handlar om att vi inte kan göra de effektiviseringar vi hade tänkt göra. Men det är självklart fortfarande mycket pengar, även om vi har 18 miljarder i omsättning.

Sahlgrenska universitetssjukhuset, som består av sjukhusen Sahlgrenska, Mölndal och Östra, har hittills under pandemin vårdat närmare 800 patienter med covid-19.

PODD Konspirationsteorierna som omger coronaviruset

Sedan coronaviruset började spridas har det, i nästan lika snabb takt, spridits konspirationsteorier i dess spår. I dagens avsnitt tittar vi närmare på teorierna tillsammans med Sebastian Bay, forskare vid FOI.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen