Uppsala

Oväntade stölder för miljoner – lantbrukare i Uppsala varnas

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Stölder för miljoner av bekämpningsmedel och gödning från lantbrukare.

Foto: Terje Bendiksby / TT

NYHETER

De internationella stöldligorna är tillbaka – och har redan slagit till på flera platser runt om i Uppsala län.

Men nu varnar polisen för en helt ny typ av stölder som man tidigare aldrig har sett.

– Det började i södra Sverige, men de har redan börjat röra sig norrut, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Den senaste tiden har minst fem bilinbrott anmälts till polisen i Uppsala. Tre i Storvreta, och två i Alsike. Den gemensamma nämnaren i samtliga av stölderna är, som så många gånger tidigare, bildelar.

Enligt Jonas Eronen, presstalesperson på polisen i Uppsala, handlar det om avancerade internationella brottsnätverk som styrs från hemlandet – och där celler utför stölderna i Sverige för att sedan föra ut stöldgodset ur Sverige.

– Det är otroligt avancerat, och det är enorma summor det handlar om. För stöldligorna är Sverige lite som ett smörgåsbord där man går in och tar det man behöver. Just nu har det varit rattar från tyska bilar, men också en del båtmotorer. Förmodligen är det efterfrågan som styr, och vad som ger störst vinstmarginal, fortsätter Jonas Eronen.

– De här ligorna håller sig ofta till ett och samma område där man utför flera stölder några dygn, sedan drar man vidare till någon annan plats, för att sedan ibland återkomma till samma område igen när smörgåsbordet är påfyllt igen.

Rattar från tyska bilar, framförallt BMW-bilar, är ett hett byte för de internationella ligorna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Färre stölder när färjorna stod stilla

Antalet stölder minskade under den pågående coronakrisen, men ganska snart efter att färjorna börjat trafikera Sverige igen så började också stölderna.

– Det är förmodligen ingen slump att stölderna började igen så snart båtarna började sättas i trafik, säger Jonas Eronen.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson, varnar för en helt ny typ av stölder.

Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN / AFTONBLADET

Helt ny typ av stölder oroar Uppsalapolisen

Samtidigt som de mer vanliga bildelsstölderna, och stölderna från jordbruksmaskiner, pågår har en helt ny typ av stölder upptäckts i Sverige.

Det började i södra Sverige för några veckor sedan, men den senaste tiden har antalet stölder fortsatt att öka.

– Det handlar om bekämpningsmedel och olika typer av gödning som används av lantbrukare. Den första stölden genomfördes i region syd, men den senaste tiden har det också anmälts stölder i bland annat Norrköping och Örebro – vilket har lett till att också vi har blivit uppmärksammade, säger Jonas Eronen som berättar att det handlar om stölder för enorma summor.

– Det är stora summor. Bara en av stölderna omfattade ett sjusiffrigt belopp. På en annan gård stals det för över 200 000 kronor, så det handlar om miljoner.

Vet man vad de ska ha dessa kemikalier till, finns det någon risk att man stjäl det för att kunna tillverka bomber till exempel?
– Vi tror inte att det handlar om det, utan det finns anledning att tro att stöldgodset skeppas ut från Sverige. Dessa ligor är skickliga på att se vad som är lätt att sälja vidare, och som ger god avkastning.

Har ni några indikationer på att Uppsala har drabbats?
– Inte vad vi vet i dagsläget. Det kan givetvis ha inträffat, men att ägaren kanske inte har upptäckt detta ännu, men förhoppningsvis är vi ute i god tid och därmed hinner varna flera lantbrukare om att den här typen av stölder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Solig inledning för studenterna – sedan kommer regnet

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Otrygghet

Storvreta

BMW

Brott

Lantbruk