Tågen mera punktliga – men många olyckor

TT

Publicerad 2024-03-18

Punktligheten för persontågen förbättrades förra månaden jämfört med januari. Arkivbild.

Punktligheten för persontågen förbättrades förra månaden jämfört med de dystra siffrorna i januari. Men i spåren av flera dödsolyckor i februari påminner Trafikverket om att tänka på säkerheten.

Trafikverkets preliminära siffror visar att punktligheten för de 86 430 persontåg som kördes i februari var 87,6 procent, bättre än 82,3 procent föregående månad.

I januari bidrog snö, kyla, tekniska fel och obehöriga vid spåren till att månaden blev den tredje sämsta sedan januari 2001 – så långt tillbaka det finns statistik.

Det som drog ner siffrorna i februari var översvämningar, en storm på västkusten, en urspårning i Borlänge samt hela elva personpåkörningar, varav flera dödliga.

”Prata med era barn. Påminn kollegor, vänner och familj om att inte gena över järnvägsspår, smita under nedfällda bommar eller klättra på vagnar”, säger Anna Ericsson, verksamhetsområdeschef på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

I februari hade kortdistanstågen en punktlighet på 92,3 procent, medeldistanstågen 84,3 och långdistanstågen 70,8 procent.

Definitionen för punktlighet är att tåget når sin slutstation inom fem minuter efter tidtabell.

Följ ämnen i artikeln