Putins favoritlögner: ”Ukraina transplanterar soldaters organ”

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2024-01-05

•Ukraina transplanterar organ från sina egna levande soldater.

•Sanktionerna mot Ryssland har bara skadat Västvärlden.

•Vapenleveranserna till Ukraina hamnar hos terrorister.

Här är Kremls tio favoritlögner om Ukraina och Västvärlden under 2023.

Den exilryska tidningen The Insider granskar regelbundet ryska tidningars och tv-kanalers påståenden om kriget i Ukraina och om Västvärldens stöd till landet. Lögnerna är många, men här är de som återkom om och om igen, i olika skepnader.

”Den ukrainska armén har drabbats av gigantiska förluster på slagfältet”

Vladimir Putin överdrev i juni kraftigt antalet stridsvagnar som Ukraina förlorat. I augusti hävdade den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti att gravar från första världskriget grävdes upp i Lviv, eftersom det inte längre fanns någonstans att begrava ukrainska soldater. I själva verket grävdes de upp i samband med skapandet av ett nytt monument.

Rysslands president Vladimir Putin.

”Organtransplantationer frodas i Ukraina”

I februari hävdade Ria Novosti att organ som ska transplanteras tas från oskadade ukrainska soldater på ett sjukhus i landet. I september påstod Nikolaj Patrusjev – sekreterare i det ryska säkerhetsrådet – att olagliga transplantationer förekommer i Ukraina.

En skadad man förs bort med ambulans efter en rysk attack mot Kostiantynivka, Ukraina. Arkivbild.

”Nato-länder planerar att annektera en del av Ukraina”

I april hävdade flera ryska medier att Volodymyr Zelenskyj tänker ge Polen delar av Ukraina, som tack för den polska krigshjälpen. I oktober gick Ria Novosti ett steg längre, och uppgav att Västvärlden planerade att utradera Ukraina från kartan. Följdriktigt hävdade Vladimir Putin i december att Ryssland är ”den enda garanten för Ukrainas territoriella odelbarhet och suveränitet”.

”Nazismen återföds i Ukraina och Västvärlden”

Vladimir Putin har återkommande hävdat att Ukraina måste ”avnazifieras”. En av 2023 års underligaste nyheter i rysk tv sändes ut i januari, när det påstods att tatueringssalonger i Ukraina hade fullt upp med att ta bort tatuerade svastikor från ukrainare som skulle resa till EU-länder, eftersom de förstod att det ”inte såg bra ut”.

Amerikaner säger ”sanningen” om kriget och Ryssland

Den ryska propagandan lyfter gärna fram ”experter” från USA, som oemotsagda får berätta ”sanningar”. En av dem är den pedofilidömde amerikanen Scott Ritter. Han presenteras som militäranalytiker och har i rysk tv bland annat hävdat att Ukraina orsakade massakern i Butja, påstått att Joe Biden är en krigsförbrytare och sagt att ”alla vet att Ukraina redan är besegrat”.

”Vapenleveranserna till Ukraina hamnar hos terrorister”

I oktober hävdade flera ryska medier att sprängmedel som levereras till Ukraina från Västvärlden säljs vidare via Darknet. Efter Hamas terrorattack mot Israel påstod Putins talesperson Dmitrij Peskov också att vapen som skickats till Ukraina förts vidare till Israel.

Gas strömmar ut från Nord Stream 2. Arkivbild.

”USA förstörde Nord Stream”

När den amerikanske journalisten Seymour Hersh i februari hävdade att gasledningarna Nord Stream 1 och 2 sprängdes av USA publicerade ryska statsmedier gärna uppgifterna. När Washington Post i juni i stället redovisade uppgifter om att Ukraina låg bakom explosionerna var de ryska tidningarna inte lika intresserade.

”USA forskar på biologiska vapen i Ukraina”

Igor Kirillov, högste ryske ansvarige för skydd mot biologiska vapen, har återkommande under 2023 och även tidigare hävdat att USA tar fram biologiska vapen i Ukraina, bland annat vacciner som framkallar sjukdomar.

”Sanktionerna mot Ryssland har bara skadat Västvärlden”

I november hävdade tv-programledaren Dmitrij Kiseljov att ”Natos agenda har lett till att européerna vräker i sig anti-depressiva medel – de vänder på varenda slant, vägrar semestra och förlorar sina jobb”. Det var bara ett av många påståenden om att sanktionerna bara skadar Västvärlden, inte Ryssland.

”Biden har mentala problem”

Ryska statsmedier älskar att utmåla USA:s åldrade president Joe Biden som lätt rubbad. Ett exempel var när Pervij kanal i december rapporterade om Volodymyr Zelenskyjs besök i USA. Då hette det att Biden bara skrattade och teg, när han fick en fråga om han hoppades på en ukrainsk seger. I själva verket hade Biden inte fått någon sådan fråga, den hördes bara i Pervij kanals tv-inslag.

USA:s åldrade president Joe Biden. Arkivbild.