Sveriges flagga hissad vid Natos högkvarter

Publicerad 2024-03-11

I dag hissades den svenska flaggan utanför Natos högkvarter i Bryssel.

Under ceremonin deltog bland annat kronprinsessan Victoria, statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Vi har nu kommit hem, säger Kristersson.

Följ ämnen
Nato

Efter det officiella Natointrädet i torsdags hissades den svenska flaggan under en ceremoni vid Natos högkvarter i Bryssel under måndagen.

– Sverige har tagit sin rättmätiga plats i Nato. Inträdet är bra för Sverige och bra för säkerheten i hela vår allians. Sverige har länge varit en partner, nu är ni en allierad, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en pressträff.

”Starkt stöd bland vårt folk”

Statsminister Ulf Kristersson menar att Sverige har en unik militär kapabilitet för att bidra till alliansen på land, i luften och till sjöss. Han underströk samtidigt att de nu dubblar försvarsbudgeten för att nå Natomålet på två procent av BNP.

– Den svenska flaggan kommer att resas här i dag med starkt stöd från vårt parlament och bland vårt folk, säger Ulf Kristersson.

Hotet från Ryssland har under den senaste tiden ökat i form av cyber- och hybridattacker, vilket statsministern fick frågor om under pressträffen.

– Vi behöver vara på vår vakt. Vi är nu mer medvetna om riskerna de utsätter oss för än vad vi varit tidigare. De kommer troligtvis fortsätta och vi ska inte vara naiva, säger han.

Inga kärnvapen under fredstid

Kristersson fick också frågan om att delta i Natos kärnvapenarrangemang.

– Vi ser inget behov av att Sverige har permanenta baser eller förvarar kärnvapen på svensk mark under fredstid. Det är ett svenskt beslut som respekterats fullt ut, säger han.

Jens Stoltenberg menar i sin tur att det inte finns några planer att utöka antalet Natoländer med kärnvapen.

Flaggan hissad: ”Vi har kommit hem”

Vid 12-tiden hissades den svenska flaggan som tar plats mellan Spanien och Turkiet, där flaggorna hänger i bokstavsordning.

– Det här är en historisk dag. 32 flaggor svävar nu tillsammans för ett gemensamt mål. Att försvara en miljard människor, motarbeta krig och bevara fred, säger Stoltenberg.

Den svenska statsministern tackade alla allierade under sitt tal och menade att Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina låg bakom beslutet att bli fullvärdiga medlemmar i Nato.

– Det här är ett naturligt steg, vi har förberett oss i decennier. Vi har nu kommit hem, säger Kristersson.