Nya monsterjägare letar efter Loch Ness-odjuret

TT

Publicerad 2023-08-07

Det suddiga fotot som länge påstods föreställa Loch Ness-odjuret i Skottland avslöjades senare vara en bluff. Men nu hoppas landets turistindustri få en skjuts med den största monsterjakten efter odjuret sedan 1972. Arkivbild.

Ett av populärkulturens mest mytomspunna monster ska hittas med ny teknik, rapporterar Deadline.

Den största jakten efter ”Loch Ness-odjuret” på 50 år har aviserats. Ett Loch Ness-center i Skottland har gått ihop med en grupp frivilliga monsterjägare som är redo att påbörja sökandet 26 och 27 augusti.

Ny teknik i form av drönare med värmekamera, samt hydrofoner som kan plocka upp ljud under vatten är förberedda för att fånga bevis på odjurets existens.

Monstret har dykt upp i åtskilliga filmer och tv-serier, men myten om odjuret dateras ända tillbaka till medeltiden, då den irländske munken Columbas biografi från år 565 e.Kr. påstod att han träffat odjuret.

Över 1 000 personer har påstått sig ha sett ”Nessie” och området på det skotska höglandet har länge varit en populär turistattraktion. Den nya monsterjakten efterlyser också frivilliga som kan delta i letandet från säkra platser på land.

– Vi hoppas inspirera en ny generation av Loch Ness-entusiaster, sade Alan McKenna, från Loch Ness exploration till BBC.

2019 fick myten om odjuret en nytändning, då forskare hävdat att de återkommande rapporterna skulle kunna referera till enorma ålar.

Den skotska sjön Loch Ness. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln