Panik på riksdagskansliet efter kokain-avslöjandet

Publicerad 2024-01-17

Panik på kansliet, interna möten, en chef som vill drogtesta alla.

Aftonbladets avslöjande har slagit ner som en bomb i riksdagen.

– Många har tillgång till lokalerna, men det kan lika gärna vara en förtroendevald och det är inte bra, säger en källa i ett av de berörda partierna.

Spår av kokain på hälften av riksdagens partikanslier – Aftonbladets avslöjande slog ner som en bomb precis när hela riksdagen samlades för partiledardebatt i kammaren.

Partiledarna sa en efter en att uppgifterna i avslöjandet är mycket allvarliga. Bakom kulisserna började krishanteringen inne på partikanslierna.

– Det är fullständig panik. Kanslichefen vill drogtesta samtliga tjänstemän, säger en SD-källa.

Flera källor inom SD pekar på partiets tjänstemän som möjliga källor till Aftonbladets fynd. Internt pratas det i partiet om att det troligen inte ska vara ledamöter som eventuellt använt kokain i partiets kanslilokaler. Blicken riktas i stället mot partianställda, enligt en källa.

Internt möte

En tjänsteman från ett av de berörda partierna ställde sig frågande till hur det kan finnas knark på kansliet eftersom det inte får förekomma något festande där.

En annan säger att många har tillgång till partilokalerna och att det i värsta fall kan vara politiker som nyttjat drogen.

– Det kan lika gärna vara en förtroendevald och det är inte bra.

En V-källa säger att det hölls möten med partiets tjänstemän på förmiddagen och att allvarets tyngd vilade över mötet.

– Det här är inte bra. Det är till viss del pikant, men verkligen inte bra.

Ett av budskapen på mötet var att partiet ville ge personer med eventuella drogproblem stöd och hjälp.

Någon tvångstestning för droger kommer dock inte att förekomma, enligt källan.

Arkivbild. Riksdagshuset.

Riksdagens säkerhetschef inkopplad

Kokaintesterna gjordes på partiernas kanslier i riksdagen i samband med inbokade intervjuer.

Handfat och intilliggande ytor torkades av med en servett som färgas blå om spår av kokain finns. Servetterna skickades sedan vidare till ett labb som konstaterade att de innehöll kokain.

Spår hittades på Liberalernas, Socialdemokraternas, Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets kanslier. Flera av partierna har pekat på att det kan vara besökare eller personer utanför partierna som står bakom kokainspåren.

Enligt Niklas Åström, säkerhetschef på riksdagsförvaltningen, känner polisen till händelserna och en polisanmälan ska vara upprättad.

Han säger att förvaltningen kommer att hjälpa polisen i utredningen om en sådan görs.

– Riksdagsförvaltningen ser allvarligt på det här. Det får inte förekomma och det är olämpligt, säger Niklas Åström.

– Vi behöver fortsätta vårt arbete med att arbeta för en stark säkerhetskultur i riksdagen, både för de som har sin arbetsplats här och alla de som besöker riksdagen tillfälligt.

Vad betyder det konkret?

– Vi har en samverkan med partierna och partikanslierna. Där finns säkerhetsansvariga personer och det arbetet handlar om att identifiera förebyggande åtgärder för att sådana här händelser inte ska upprepas.

Följ ämnen i artikeln