Föräldrar misstänks ha låst in sina tre barn i mörk källare

Uppdaterad 2023-11-23 | Publicerad 2023-11-21

Spjälsäng. Arkivbild.

I tio år misstänks föräldrarna ha hållit minst tre av sina barn inspärrade vid en mängd olika tillfällen.

Nu har de båda häktats misstänkta för olaga frihetsberövande – och pappan misstänks också för misshandel utav ett av barnen.

– Det är inte likt något fall jag har haft tidigare, säger kammaråklagare Erik Gunneland Dahlbäck.

I fredags häktades ett föräldrapar i en kommun i Västsverige.

Både mamman och pappan misstänks för olaga frihetsberövande av minst tre av sina barn under tio års tid, från 2011 till 2021.

– Det handlar om olika former av inlåsning. Det rör sig om ett större antal fall över lång tid, säger kammaråklagare Erik Gunneland Dahlbäck.

De misstänkta inlåsningarna ska ha skett i familjens tidigare bostad, och enligt SVT ska det röra sig om en mörk källare. Åklagaren vill inte gå in på om det rör ett specifikt rum. Han kan inte heller säga exakt hur ofta det har skett, men inlåsningarna ska ha pågått i timmar.

Dessutom är pappan i familjen misstänkt för misshandel av ett av de berörda barnen mellan 2019 och 2021. Även det gäller ett stort antal tillfällen.

Anledningen till att han bara är misstänkt för misshandel under de två åren är på grund av brottets preskriptionstid, men det kan ha förekommit tidigare enligt åklagaren.

– Det är mycket möjligt, säger han.

Vittnesmål: Satte spjälsäng över barn

Paret har tidigare varit gifta, men skilde sig i slutet av sommaren. Båda är ostraffade, men i dokument som Aftonbladet tagit del av tecknas bilden av en familj med problem. I ett av dem beskriver ett av parets barn att pappan kastat en kniv mot ett av barnen.

– Den misstanken är nedlagd, och den har vi inte återupptagit inom ramen för den här undersökningen, säger Erik Gunneland Dahlbäck.

I ett annat myndighetsdokument beskriver ett av barnen att den blivit nypt i armarna och fått sitt huvud dunkat i både sängen och dörren. Barnet säger att det gjort ont i huvudet.

Vid ett annat tillfälle ska enligt utredningen föräldrarna ha satt en spjälsäng upp och ner över ett av barnen, som en slags bur. I samma dokument beskrivs att föräldrarna dricker mycket alkohol, och att socialtjänsten länge uttryckt en ”oro för föräldrarnas förmåga att tillgodose barnens behov”.

Utredningen dröjde: ”Resursfråga”

Sommaren 2021 blev fyra av parets barn omhändertagna inom ramen för LVU, och därmed upphörde den misstänkta brottsligheten från föräldrarna. Men polisutredningen inleddes först i början av det här året.

Det har enligt åklagare Erik Gunneland Dahlbäck tagit tid att hålla förhör med alla inblandade, framför allt barn i olika åldrar.

– Det var nu tiden var mogen. Men det är en resursfråga helt enkelt. Tyvärr, som så mycket annat.

Vad menar du då?

– Det är klart att man kan tänka sig att man gör sånt här tidigare. Man måste jobba upp sådana här ärenden.

Båda föräldrarna nekar till brott.

Aftonbladet har sökt parets advokater utan framgång.

Följ ämnen i artikeln