Ryska planen: Elever ska kasta granater – på skoltid

Publicerad 2023-01-30

Ryska skolelever kommer att genomgå en grundläggande militärutbildning.

Där ingår både att skjuta med automatvapen och kasta handgranater.

”Ett försök att väcka Sovjetunionen till liv”, säger Storbritanniens försvarsministerium i ett uttalande.

Det ryska utbildningsministeriet har beslutat att även grundläggande militärutbildning ska ingå i läroplanen, uppger det brittiska försvarsministeriet i sin senaste underrättelseuppdatering.

"Under de senaste veckorna har det ryska utbildningsministeriet tillhandahållit mer detaljer av den tidigare tillkännagivna planen för att inkludera grundläggande militär utbildning i Rysslands läroplan", skriver ministeriet.

Från och med den 1 september kommer kursen att vara obligatorisk för elever i gymnasieåldern.

De kommer att ”träna med AK-seriens automatvapen, kasta handgrander, genomföra militärövningar, salutera, och läsa sig använda personlig skyddsutrustning”.

Ryssland allt mer militärt

Enligt det brittiska försvaret är utvecklingen ett tecken på hur kriget gjort Ryssland allt mer militariserat.

”Det är sannolikt också ett sätt att väcka Sovjetunionen till liv igen. En likande utbildning var obligatorisk i i ryska skolor fram till 1993”.

Sedan tidigare har universitetsstudenter i Ryssland omfattats av ett grundläggande militärutbildningsprogram för att förbereda dem för militärtjänst, något Novaya Gazeta rapporterat om.

Skolbarn i tredje och fjärde klass har även fått förklarat för sig att ”kärleken för moderlandet visas genom mod och beslutsamhet att försvara det i en svår tid” medan elever i femte till sjunde klass börjat utbildas om ”specialoperationen” och Ryssland mål med att ”skydda invånarna i Donbass från regimen i Kiev och avväpna Ukraina”.

Rysk soldat under en militärträning 2022.

Följ ämnen i artikeln