Hackergruppens nya måltavlor: Småflygplatser över hela landet

Uppdaterad 2023-02-20 | Publicerad 2023-02-15

Hackernätverket Anonymous Sudans nya mål är små flygplatser runt om i Sverige.

En av dem är Hultsfred Airport. Men flygplatschefen är inte orolig.

– Jag fick reda på det när Vimmerby Tidning ringde mig om hotet i morse. Då skrev jag ut det på datorn direkt och vidarebefordrade.

Under tisdagen varnade hackergruppen Anonymous Sudan för att de skulle genomföra så kallade överbelastningsattacker mot bland annat SAS. Senare under kvällen kraschade också mycket riktigt SAS hemsida och app och kunder över hela Norden fick fel biljett när de loggade in på sitt konto.

Men nu riktar hackergruppen in sig på nya mål och under dagen har de varnat för att de kommer attackera en lång rad mindre flygplatser över hela Sverige. Metoden ska vara den samma. Genom överbelastningsattacker ska de lyckas stänga ned flygplatsernas hemsidor.

Brandflyg och tyska turister

En av flygplatserna som pekas ut av hackergruppen är Hultsfred Airport i Småland. De har inga reguljära flyg. Det handlar mest om den lokala flygklubben, brandflyg och enstaka flyg med tyska turister som ska till Astrid Lindgrens värld under sommaren.

Flygplatschefen Evert Oscarsson.

Sekretessbelagd säkerhet

Men Evert Oscarsson är inte alltför orolig och säger att flygplatsen har en stark säkerhet på plats som ska kunna förhindra hackerangrepp.

– Oh ja, det har vi. Jag kan inte gå in exakt på vad det är. Det är sekretessbelagt som du förstår.

Det faller på Evert Oscarsson att direkt kontakta hyresgästerna om det finns några hot.

– Jag fick reda på det när Vimmerby Tidning ringde mig om hotet i morse. Då skrev jag ut det på datorn direkt och vidarebefordrade det här. Hittills har vi inte sett att det har hänt något. Men nu gäller det att förebygga. Därför tog jag kontakt med hyresgästerna direkt.

Orolig för transportgymnasiet

Det lokala transportgymnasiet är hyresgäster och för dem skulle en hackerattack vara ett hårt slag tror han.

– Det är klart, det blir ett hårt slag för dem om datorer och allting försvinner. Då kan de ju inte utföra något arbete. Det är ju en väldig massa elever. Men vi har en larmkedja som går igång om något skulle hända. Så jag tror vi är rätt bra rustade.

Måltavlan för Anonymous Sudan attacker har ofta varit hemsidor, har ni ett bra skydd på plats där också?

– Där har vi ett företag som vi anlitar som är väldigt stort. Så där tror jag vi ligger hyfsat bra till.

Hackergruppens mål: Genomföra överbelastningsattacker.

Följ ämnen i artikeln