Kiruna riskerar skolvite på 1,2 miljoner kronor

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2023-06-07

Nya Raketskolan, problemtyngd kommunal skola i Kiruna. Arkivbild.

Kiruna kommun riskerar att få betala viten på totalt 1,2 miljoner kronor om man inte lyckas på bukt på de stora och allvarliga bristerna på Nya Raketskolan. Nu senast är det skolans högstadium som får hård kritik.

Enligt Skolinspektionen har skolans högstadieelever gått miste om undervisning i musik och spanska på grund av lärarbrist och behövande elever har inte fått ett bra särskilt stöd. Myndigheten konstaterar att ett 60-tal elever saknade betyg i minst fyra ämnen höstterminen 2022.

Vidare har olegitimerade lärare fått ansvara för betygssättning, vilket inte är tillåtet.

Redan för ett år sedan kritiserades skolans högstadium, och nu skärper Skolinspektionen tonen med ett vitesförläggande på 600 000 kronor. Liknande kritik och samma vitessumma gäller för skolans mellanstadium, medan lågstadiedelen visserligen måste visa förbättringar men utan viteshot.

Skolinspektionen vill ha kommunens redovisningar den 29 september gällande mellanstadiet och för högstadiet den 31 oktober.

Skolinspektionen påpekar att om Kiruna kommun inte får bukt på problemen kan följden bli ett förbud att driva skolan vidare, alternativt att staten temporärt tar över ansvaret för skolan.

Nya Raketskolan uppmärksammades i höstas, då lärarbristen ledde till ett skyddsstopp och att skolan hölls stängd några dagar.

Följ ämnen i artikeln