Öppen strid mellan SD och regeringen om ödesfrågan

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-26

Regeringen och Sverigedemokraterna skulle visa enighet i klimatfrågan men nu rasar en öppen strid.

Ebba Busch anklagar SD för att värna kinesiska intressen – SD kontrar med att vilja se över klimatmålen och riva upp regeringens stöttepelare ”Fit for 55”.

– Det finns riktigt dåliga saker i ”Fit for 55” som kommer att vara dåliga för Sverige. Det finns jättemycket som man skulle behöva riva upp och reformera, säger Martin Kinnunen (SD).

Sverigedemokraternas klimatpolitik har länge varit ett bekymmer för regeringen. Först var beskedet att SD inte skulle få vara med i viktiga klimatarbeten eftersom partiet inte driver en tillräckligt ambitiös politik. Sedan bjöds partiet in och ställde sig också bakom EU:s klimatplan ”Fit for 55”.

EU:s klimatplan presenterades samtidigt som Sverige höll i EU:s ordförandeklubba och beskrevs som en succé för klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och statsminister Ulf Kristersson (M).

– Under det svenska ordförandeskapet i EU fördes ett av världens mest ambitiösa klimatpaket i hamn, sa Kristersson efteråt.

Planen: Undvika splittring

I november såg regeringen och SD ut att komma ännu närmare varandra på klimatområdet. Aftonbladet kunde då avslöja att SD svängt och skrivit under på Sveriges klimatmål. Enligt källor i regeringen var detta en stor framgång och ett sätt att uppvisa enighet. Det sågs också som betydelsefullt eftersom oppositionen under lång tid försökt skapa splittring mellan regeringen och SD i klimatfrågan.

– Detta är framförallt viktigt för att tydliggöra att vi är betydligt mer överens kring klimatpolitiken än vad det framstår som, sa en källa.

Men den uppvisade enigheten har nu bytts mot en öppen strid.

I förra veckan meddelade SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers att han vill reformera EU:s klimatpaket.

– Om jag får bestämma så ska ”Fit for 55” rivas upp, sa han till SVT.

Sverigedemokraternas klimatpolitik har länge varit ett bekymmer för regeringen.

Öppnar för ändring av klimatmål

Weimers får uppbackning av SD på hemmaplan. Partiets klimatpoliske talesperson Martin Kinnunen säger till Aftonbladet att det är naturligt att riva upp ”Fit for 55”. Han lyfter bland annat fram delar som handlar om skogen och tillägger att han anser att EU saknar kompetens i skogsfrågor.

Kinnunen är också öppen för att ändra EU:s klimatmål om att minska nettoutsläppen med minst 55 procent till 2030.

– Väldigt lite tyder på att länderna kommer att lösa detta. Vi är öppna för att inom ramen för en översyn se över målet för att kunna uppnå en bättre klimatpolitik på europeisk nivå som stärker konkurrenskraften och övertygar stora utsläppare att följa efter EU, säger han.

– Vi kan inte ha ett dogmatiskt synsätt där man avhåller sig rätten att förbättra politiken.

”Under det svenska ordförandeskapet i EU fördes ett av världens mest ambitiösa klimatpaket i hamn”, sa Kristersson.

Ministern: Swexit-fantasier

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är mycket kritisk till SD:s utspel.

”Det är uppenbart att Charlie Weimers inte vill sätta Sverige först. Sverigedemokraternas Swexit-fantasier är destruktiva för svensk ekonomi och svenska företag.” säger hon i en kommentar och tillägger att Sverige tjänar på att vara ledande i klimatomställningen.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är mycket kritisk till SD:s utspel.

Även KD-ledaren Ebba Busch reagerar starkt på SD:s vändning. Enligt henne skulle en rivning av klimatplanen vara att värna kinesiska intressen eftersom det skulle öppna för Kina att ta över stafettpinnen i klimatarbetet.

– Svenska företag, svenska hushåll och svensk konkurrenskraft skulle försvagas om man river upp ”Fit for 55”. Det tyder på en okunskap och en vilja att lämna walkover till en osund konkurrens ifrån Kina ifrån Sverigedemokraternas sida. Vi kommer inte att välja den vägen, säger Busch till Aftonbladet.

Övertygad om en backlash

Martin Kinnunen (SD) skakar av sig kritiken. Enligt honom har regeringen också uttryckt missnöje med delar av klimatplanen, till exempel delar som rör svenskt skogsbruk.

– Jag tror det finns saker som alla är kritiska till i EU:s klimatpolitik och som man vill förändra, säger han.

Ser du ingen risk att hela ”Fit for 55” spricker om olika länder öppnar för att riva upp olika delar?

– Så är det redan. Jag är fullständigt övertygad om att det kommer bli en backlash. Det är bara att titta på protesterna från lantbrukare i olika länder, det är bara en början. Vi kommer få se mer folklig delaktighet kring den här politiken och det kommer kräva förändringar på EU-nivå, jag tror inte att regeringar i Europa blir omvalda annars.

Olof Svensson

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.