Ryska ambassaden om Natointrädet: ”Kommer vidta motåtgärder”

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-27

Ryska ambassaden i Stockholm höjer tonläget om Natoprocessen.

I ett hotfullt inlägg på Telegram uppger man att inträdet kommer att få konsekvenser.

”Ryssland kommer att vidta motåtgärder av politisk och militärteknisk natur”, skriver ambassaden i inlägget.

Följ ämnen
Nato

I ett inlägg på Telegram kommenterade Ryska ambassaden i Stockholm sent under tisdagskvällen den svenska Natoprocessen.

Ryssland kommer att vidta motåtgärder av politisk och militärteknisk natur i syfte att minimera hot för sin nationalsäkerhet”, skriver man i ”samband med landets stundande inträde i Nato”.

Ryska ambassaden på Kungsholmen i Stockholm.

Det konkreta innehållet kommer att ”bero på de villkor och utsträckning av Sveriges integration i Nato”.

”Blir aldrig ett Nato-innanhav”

I inlägget beklagar ambassaden utvecklingen och uppger att man ”tror att den svenska politiska eliten i själva verket är osäker huruvida denna idé har en förankring hos majoriteten av den svenska befolkningen”.

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, under en intervju med Aftonbladet häromåret.

Ambassaden understryker den officiella hållningen. Att det är upp till Sverige att välja säkerhetspolitik. Men att det kommer att innebära konsekvenser.

”Samtidigt kommer landets inträde i en militärallians som är fientligt inställd till Ryssland att få negativa konsekvenser för stabilitet i Nordeuropa och runt Östersjön som förblir vårt gemensamma område och aldrig blir ett Nato-innanhav”.

”En hel del hårda ord”

Ryssland har tidigare utlovat ”repressalier av politisk och militärteknisk karaktär” i samband med att Turkiet godkände Natoansökan.

Gunilla Herolf vid Utrikespolitiska Institutet.

Att de nu reagerar på ett stundande Natointräde är något som flera experter tidigare siat om.

På frågan om Ryssland kommer att agera på att Sverige blir medlem i Nato säger Gunilla Herolf, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska Instiutet:

– Det blir naturligtvis en hel del hårda ord över hur olämpligt det är att gå in i Nato. Jag skulle gissa att cyberattacker och sabotage är någonting som de tycker är lämpliga sätt att agera gentemot mot oss.

På frågan om vi ska ta hoten på allvar svarar Robert Dalsjö överingenjör och försvars- och säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:

– Jag skulle tro att det är väldigt mycket tomma tunnor, men man ska ändå hålla ett öga öppet. Utöver tjuvnypen av hybridkaraktär kan det bli skenanfall som de har gjort tidigare, att de flyger väldigt nära för att skrämmas och den typen.

Ryska ambassadens meddelande på Telegram i kväll.