Beroende av kritiska metaller i batterier minskar med natrium

Publicerad 2023-12-16

Forskning vid Chalmers visar att natrium eventuellt kan ersätta kritiska metaller i batterier i framtiden.

Vanligt koksalt kan användas i batterier och minska jakten på kritiska metaller som litium, kobolt, nickel och grafit. Det visar en studie som forskare gjort vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Natrium, som ingår i vanligt koksalt, är 1 000 gånger vanligare än litium i jordskorpan. Forskarnas livscykelanalys av två olika varianter av natriumjonbatterier visar att de är mindre resurskrävande än andra typer av batterier som baseras på andra metaller. Forskarna valde att undersöka en variant där katoden består av natrium, järn, kol och kväve, så kallad preussisk vit.

– Resultatet bekräftar att natriumjonbatterier är mycket bättre. Det kan låta självklart men inget som går att ta för givet. Det kan finnas dolda processer i produktionskedjor som förbrukar material, säger Rickard Arvidsson, docent i miljösystemanalys vid Chalmers och en av författarna till studien som publicerats i Journal of Industrial Ecology, till Forskning & Framsteg. Tillverkningen av ett natriumjonbatteri går också i princip till på samma sätt som ett baserat på litium. 

Rickard Arvidsson ser en stor potential med natriumjonbatterier. Det kan till exempel vara möjligt att snabbare skala upp batteriproduktionen eftersom de ingående materialen är lättare att få tag i.

– Det minskar också de geopolitiska problemen med att utvinningen av litium, kobolt och nickel som används i litiumjonbatterier och är väldigt koncentrerad till vissa länder. Mycket förädling av dessa mineraler till batterimaterial sker dessutom i Kina, säger Arvidsson.