Arlandavakter kan stoppa resenärer vid entré

Publicerad 2022-06-17

Den som kommer i god tid före flygets avgång kan tvingas vänta utanför terminalen.

Swedavia sätter in vakter som ska förhindra kökaos på Arlanda.

– Man behöver inte vara här mer än tre timmar innan avgång, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

Följetången ”kaos på Arlanda” fortsätter. De kommande dagarna väntas bli en av de mest reseintensiva på året.

Nu vill Swedavia råda bot på de enorma köerna och vidtar flera nya åtgärder för att stävja problemet.

– Även om semestertiderna inte riktigt börjat ännu är sommarresandet i full gång. Vi tycker det är viktigt med nya åtgärder nu när det är ett så högt tryck, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

Den senaste tiden har resenärer varit på Arlanda många timmar före sin avgång, något som Swedavia inte vill. Det ökar risken för trängsel och köer.

Sätter in extrapersonal

Nu har terminalvakter och ett stort antal medarbetare satts in på terminal 5 inför helgens resande. Resenärer med mer än tre timmar till avgång kan komma att få vänta utanför terminalens entré – om det är stor trängsel på terminalen.

– Det är av säkerhetsskäl och vår allmänna rekommendation. Vi vill flagga för att man inte behöver vara här mer än tre timmar innan avgång. Då får man vänta innan man släpps in till incheckningen om det är för trångt i terminalen, säger hon.

I helgen kommer tre terminaler att vara öppna: 2, 4 och 5. Flera bolag har flyttats till terminal 2 och 4. Resenärer ska checka in på terminalen där dess flygbolag har sina diskar. En ny gång har öppnats mellan terminal 4 och 5 vilket gör att resenärer kan nå alla gater från de tre säkerhetsterminalerna.

”Förbered dig i kön till säkerhetskontrollen”

Swedavia har satt in extrapersonal som ska kunna hjälpa resenärer och svara på frågor. Men resenärer uppmanas förbereda sig så mycket som möjligt hemma.

– Vi förstår att det är mycket att tänka på, särskilt efter pandemin då man inte reste. Kontrollera med flygbolaget när din incheckning eller bagageinlämning öppnar och vilken terminal som gäller. Om man kan checka in hemifrån är det att föredra, säger hon.

Säkerhetskontrollen i terminal 5 har utökat öppettiderna och den ena öppnar redan klockan 01.15 under lördag och söndag.

– Vi önskar att resenärer förbereder sig i kön till säkerhetskontrollen och gör sig redo, plocka ut elektronik och så vidare, säger hon.

Nu finns en ny funktion på Arlandas hemsida där resenärer kan klicka på sin avgång och få information om bland annat incheckningstider.

Följ ämnen i artikeln