Försvunnen ubåt har 53 människor ombord

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2021-04-22

Indonesiens räddningsmyndigheter söker febrilt efter den försvunna ubåten.

Det råder febril aktivitet utanför Balis kust där ett stort räddningspådrag söker efter en försvunnen indonesisk ubåt. Den befaras ha sjunkit till omkring 600-700 meters djup med 53 människor ombord.

Den tysktillverkade dieseldrivna ubåten KRI Nanggala skulle genomföra en torpedövning utanför den indonesiska ön Bali i onsdags när den bad om tillstånd att dyka – för att kort därefter tappa kontakten med omvärlden.

Sökandet koncentreras kring ett oljebälte som har upptäckts på den plats där ubåten försvann ner i djupet. Det är dock oklart om utsläppet kommer från ubåten, men det kan också tyda på att farkosten har skadats eller så kan det vara en signal från besättningen, enligt den indonesiska flottan.

Finns syre

Ubåten hade 53 människor ombord när den försvann och enligt flottan kan det ha uppstått problem med elektroniken vid dykningen, vilket kan ha fått farkosten att sjunka till ett djup på 600-700 meter. Det är i så fall betydligt djupare än vad den är byggd för att klara av.

Och även om syret ombord uppges räcka till på lördag har experter varnat för att farkosten kan ha gått i bitar om den har sjunkit allt för djupt.

"Möjlig tragedi"

Flera fartyg och helikoptrar söker nu febrilt efter spår och länder som USA, Australien, Frankrike och Tyskland har erbjudit sig att hjälpa till.

– Vi är väldigt bekymrade över uppgifterna. Det är mycket oroande för familjerna och särskilt för den indonesiska flottan, säger Australiens utrikesminister Marise Payne till ABC.

– Vi kommer att stödja vår granne på alla sätt vi kan.

Australiens försvarsminister Peter Dutton har dock sagt att de initiala uppgifterna om händelsen gör att det finns risk för att Indonesien står inför en "fruktansvärd tragedi".