Trumps ordkrig – med Facebook

Publicerad 2017-09-28

Facebook är ”anti-Trump”, twittrade presidenten.

Nu slår Facebook-grundaren Mark Zuckerberg tillbaka.

Samtidigt ska sociala medier-jätten frågas ut i kongressen om rysk inblandning i det amerikanska valet.

Den 1 november ska representanter från Facebook, Google och Twitter grillas i en öppen utfrågning i representanthusets underrättelseutskott.

Enligt ett uttalande från utskottet är syftet att bättre förstå ”hur Ryssland använde verktyg och plattformar på nätet för att skapa splittring och för att påverka valet”.

Både underättelseutskottet och den specielle åklagaren Robert Mueller har den senaste tiden riktat allt större fokus mot sociala medie-jättarna. Detta efter rapporter om att ryska intressen försökt påverka valet genom en armé av Twitter-botar, fejkade Facebook-konton och falska nyheter.

Ordkrig

Facebook har dessutom nyligen medgett att man sålt 3 000 annonser till en rysk propagandasajt, som riktats mot amerikanska väljare. Enligt amerikansk lag är det förbjudet för utländsk makt att försöka påverka valet.

Samtidigt har ett ordkrig blossat upp mellan Donald Trump och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

Trump, som anser att uppgifterna om att Ryssland försökt påverka valet är ”fejkade”, twittrade ut att Facebook ”alltid varit anti-Trump”.

Zuckerberg slog snabbt tillbaka: ”Trump säger att Facebook är emot honom. Liberaler säger att vi hjälpte Trump. Så är det att driva en plattform för alla sorters åsikter”, skriver Facebook-chefen, som har pekats ut som en potentiell presidentkandidat i valet 2020.

Zuckerberg passar också på att backa från sina tidigare uttalanden om att det är ”en galen idé” att Facebook hade någon påverkan på valet.

Senare i höst ska även Trumps digitala kampanjchef Brad Parscale vittna för representanthusets underrättelsekommitté.