Ja-sidan utropar sig till segrare i Katalonien

Uppdaterad 2017-10-05 | Publicerad 2017-10-01

BARCELONA. När hundratusentals katalaner började köa till vallokalerna gjorde sig den nationella polisstyrkan redo.

Sedan började de storma skolor, beslagta valurnor, slåss och skjuta gummikulor mot röstande och demonstranter.

Sent på söndagskvällen ropade Kataloniens regionpresident ut seger för ja-sidan – och krävde självständighet från Spanien.

– Jag har väntat i hela mitt liv på det här, sa Enric Tomás, 83, som röstade tidigare under dagen.

Han hade fått sällskap av dottern Cristina Tomás, 46, till vallokalen, skolan Josep Maria Jujol i Barcelonastadsdelen Vila de Gracia, och när Aftonbladet träffade de två satt de och kramade om varandra.

Både far och dotter var i tårar.

– Jag kan inte kontrollera mig själv längre, det är så mycket känslor, hann Enric Tomás säga innan rösten brast igen.

Förbjöds att tala katalanska

Cristina berättar. Hon var fem år gammal 1975, när fascisten och generalen Francisco Franco som styrt landet sedan inbördeskriget under 1930-talet dog. Hennes pappa genomlevde hela det spanska inbördeskriget, där flera hundratusen dödades, och därefter diktaturen då Franco styrde.

Familjen var under Francoregimen förbjuden att tala katalanska. Hela den regionala katalanska identiteten, inklusive kulturen och språket, var tabubelagd, precis som det var för andra regioner i Spanien.

Därför rinner tårarna längs Enric Tomas kinder när han i ett första officiellt val fått rösta för självständighet för regionen Katalonien. Trots att valet dömts ut som olagligt av en spansk författningsdomstol, och kan sluta utan någon konkret förändring, beskriver han den 1 oktober som en mycket stor dag.

Möjligtvis stor nog att fira med champagne.

– När Franco dog minns jag att min före detta fru kom fram till mig med en flaska champagne och sa: ’Franco är död! Nu firar vi’. Men jag svarade henne att jag inte ville fira någons död. Då sa hon tvärt: ’Vi firar inte hans död, vi firar för en bättre framtid’. Så känner jag nu, vi borde fira med champagne, säger Enric till sin dotter.

Sköt med gummikulor

Cristina Tomás bestämde sig för att följa pappan till vallokalen efter att ha sett rapporterna om polisvåld mot demonstranter och röstande i andra vallokaler.

Aftonbladets team besökte tidigare under dagen skolan Ramón Llull när polisen plötsligt sköt med gummikulor mot demonstranter, som protesterade mot att skolan stormats och stängts för röstning.

Cristina är, trots den glada dagen, skärrad över de våldsamma scenerna.

– Vi vet egentligen inte vad som händer efter den här dagen. Om det blir ett ja, och om vi i så fall får självständighet, så är den spanska staten hårdför.

Pappan avbryter:

– Men vi är ett steg närmare vår frihet.

Över 840 skadade

Siffran över antalet människor som skadats av polisvåldet runt om i Katalonien ökade under hela söndagen. Vid 23-tiden uppgavs över 840 människor ha fått sjukvård för olika skador efter polisattacker, enligt Sky News.

Clara Sanchez Rosalo, 23, kramar om sin mamma Carmen Rosalo, 57.

Många av de som Aftonbladet träffade runt om i Barcelona, både utanför vallokaler och vid valurnorna, talade om att de önskade ett fördömande från andra länder i EU mot den spanska regeringens användande av den nationella polisen.

– Jag vill inte tillhöra ett land som använder våld för att få igenom sina beslut, sa Clara Sanchez Rosalo, 23, som röstat för självständighet i Katalonien tillsammans med sin mamma.

Förnekade hela omröstningen

Den spanske premiärministern Mariano Rajoy sa i ett tal vid 20-tiden på söndagskvällen att en omröstning över huvud taget inte hade ägt rum i Katalonien.

Strax före 23-tiden blev han emotsagd av den regionala presidenten Carles Puigdemont som utropade seger för ja-sidan, och sa att det katalanska folket hade valt självständighet från Spanien.

– Katalonien har vunnit sin suveränitet, sa Puigdemont i sitt tal.

Inga officiella siffror om antalet röstande presenterades dock.

Enligt det katalanska parlamentets bestämmelser ska den självständiga republiken utropas inom 48 timmar efter valet. Men om så sker lär till stor del vara upp till den spanska regeringen, och hur den hanterar frågan det kommande dygnet.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.