Uppgifter: Ukrainas motoffensiv har inletts

Publicerad 2023-06-08

Den ukrainska motoffensiven har inletts, uppger militärkällor för Washington Post.

Striderna vid frontlinjen har intensifierats och ukrainska trupper framrycker nu snabbt mot ryskockuperat område.

– Ukrainas armé använder maximal kraft, säger Vladimir Rogov, rysk tjänsteman i Zaporizjzja.

Förödelsen efter den kollapsade dammen i Nova Kachovka i Kherson sådde tvivel kring om den ukrainska motoffensiven skulle kunna inledas.

Men nu är den i gång, enligt Washington Post.

På onsdagskvällen tilltog striderna vid den sydöstra frontlinjen och nu pågår en push för att ta sig in i det ryskockuperade området, uppger fyra ukrainska militärkällor för den amerikanska tidningen.

De ukrainska trupperna består av specialutbildade soldater, som utrustats med västerländska vapen och som tränats i Nato-taktik, skriver Washington Post.

Ryskt erkännande

Även från ryskt håll uppmärksammas motoffensiven.

Militärbloggare rapporterar om hårda strider i Zaporizjzja-regionen. Platsen anses strategiskt viktig för att kunna skära av landbron mellan Ryssland och Krimhalvön och kapa försörjningslinjerna.

Rysslands arméveteran Igor Strelkov, som spelade en nyckelroll när Krim annekterades 2014, säger att det är uppenbart att Ukrainas motoffensiv inletts.

”Kanske kan vi nu tillförlitligt säga att offensiven från Ukrainas väpnade styrkor börjat redan för fem, sex dagar sedan”, skriver han på Telegram.

En offensiv är mer än ett anfall säger överstelöjtnant Peter Lidén till TT. Det är en större operation och i det ingår förberedelser och förbekämpning – beskjutning av mål i de områden man planerar att anfalla.

– Jag vill hävda att vi har sett början på offensiven för ganska länge sedan, egentligen, och att vi nu har sett början på en anfallsrörelse längs marken, sa han till TT på tisdagskvällen.

Igor Strelkov.