Lukasjenko: Skulle inte tveka att använda kärnvapen

Uppdaterad 2023-06-19 | Publicerad 2023-06-13

Ryssland beslutade under våren att placera kärnvapen i Belarus.

Man slog då fast att det var Kreml som kontrollerade dessa vapen.

Nu varnar landets president Aleksandr Lukasjenko att han själv inte kommer att tveka att ta till dessa vid någon form av angrepp.

– Gud förbjude att jag skulle behöva fatta beslut om att använda de där vapnen i dag, men det skulle inte vara någon tvekan om vi står inför ett angrepp, säger han enligt Belarus nyhetsbyrå Belta.

Ryska taktiska kärnvapen kommer att placeras ut på belarusisk mark ”inom dagar”, säger Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

Han menar vidare att han är redo att ta emot vapnen redan nu, bara dagar efter att Rysslands president Vladimir Putin meddelade att vapnen skulle sättas in i början av juli.

Ryssland beslutade redan under våren att placera kärnvapen i Belarus men var tydliga med att det var de som kontrollerade dessa vapen.

Lukasjenkos uttalande går nu tväremot med det.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger att han inte skulle tveka att använda kärnvapen vid ett angrepp på landet.

Varning till angripare

– Gud förbjude att jag skulle behöva fatta beslut om att använda de där vapnen i dag, men det skulle inte vara någon tvekan om vi står inför ett angrepp, säger han till inhemska medier.

Uttalandet är en varning till potentiella angripare av Belarus.

– Varför behöver vi dem? För att se till att inte en enda utländsk soldat sätter sin fot på det belarusiska landet igen”, säger Lukasjenko.

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja har beskrivit kärnvapenplaceringen som en bekräftelse på att Belarus och dess regim kommer att vara i Rysslands våld en lång tid framöver.

Detta är första gången sedan Sovjetunionens fall som Moskva flyttar stridsspetsar utanför landet.