Google släpper chattrobot: ”Vilsen och månader efter”

Publicerad 2023-03-23

Sundar Pichai, vd för Google.

För sent och för dåligt.

Googles chattrobot Bard, som ska ta upp fajten med Chat GPT, har fått ett ljummet mottagande.

”Jag får verkligen känslan av att sökmotorkungen lämnar tronen”, skriver Mark Hachman, redaktör på PC World.

Bard är en kompis som kan öka din produktivitet, få fart på dina idéer och ge din nyfikenhet en skjuts. Det är i alla fall så som Google själva beskriver chattroboten som lanserades för användare i Storbritannien och USA på onsdagen.

Sökjätten har arbetat med att utveckla tekniken bakom Bard i flera år. Roboten drivs av en version av språkmodellen Lamda. Den skapar svar på frågor genom att steg för steg välja vilka ord som passar bäst i sammanhanget.

”Du kan se det som en förutsägelsemaskin. Grunden är Googles förståelse av informationskvalitet”, skriver företaget i en bloggpost.

Ska tävla med Chat CPT

Med Bard hoppas Google kunna konkurrera med den enormt uppmärksammade roboten Chat CPT, som utvecklats av bolaget Open AI.

Men bland dem som testat utmanaren så är det få som slår volter av upphetsning.

”Google verkar inte veta vad Bard ska användas till. Det är en av anledningarna till att de släpper den långsamt som ett ’experiment’”, skriver Washington Post-kolumnisten Geoffrey A Fowler.

”Ganska nedtonad”

Mark Hachman, redaktör på tidningen PC World, menar att Google ligger månader efter konkurrenterna och att Bard verkar vilsen.

”Om du undrar huruvida Google nu gör ett försök att ta över chattbaserade sökningar så är svaret nej, inte än i alla fall.”

”Googles approach verkar ganska nedtonad. Företaget tycks för tillfället nöja sig med att bara vara med i leken.”

Det är inte känt när Bard kommer att släppas på svenska.