Kungavännen Fredrik Gottlieb upptaxerad – lät firman stå för lyxresor och herrklubbar

Uppdaterad 2023-12-21 | Publicerad 2023-12-20

Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, drottning, Fredrik Gottlieb och Carola Gottlieb på Louise Gottlieb "Lussan"s bröllop 2018.

Kungavännen och affärsmannen Fredrik Gottlieb lät företaget betala sin och elva vänners jaktresa där de skulle skjuta 700 änder.

En privat resa med kungaparet och flera andra lyx- och jaktresor för hundratusentals kronor – såväl som lyxiga middagar och medlemskap i exklusiva klubbar – fick företaget också stå för.

Nu åker han på en skattesmäll på nästan tre miljoner kronor.

– Vi kan konstatera att han låtit bolaget bekosta en stor del av hans privata utgifter, säger Markus Pettersson, jurist på Skatteverket.

Fredrik och Carola Gottlieb är ett par av kungaparets närmsta vänner, och under dottern ”Lussans” bröllop var hela kungafamiljen självklara gäster.

Men Fredrik Gottlieb är inte bara kungavän. Som företagare har han skapat sig en förmögenhet där juvelen i företagskronan är miljardföretaget Garantum Invest AB.

Gottlieb är storägare i Garantum genom både direktägande och via sitt eget företag ADB. Och det är vid en granskning av ADB:s bokföring som skatteverket hittat ett antal oegentligheter.

Louise Gottlieb ”Lussan” med sin pappa Fredrik Gottlieb.

Sköt 700 änder

Bland annat har Gottlieb betalat ett antal jaktresor där ett stort antal gäster bjudits in, varav flera gäster återkommer vid flera resor.

Förutom en resa till Sandemar slott i Stockholm där man skulle skjuta 700 änder har han bjudit vänner på jaktresor i Italien och Storbritannien.

Bara kostnaden för jaktresorna som Skatteverket nämner i sin utredning uppgår till en halv miljon kronor.

Därtill har Fredrik Gottlieb låtit företaget ADB bekosta ett stort antal resor med hotellkostnader och restaurangnotor som Skatteverket anser vara av privat karaktär och därför inte kunnat räknas som representation.

Fredrik Gottlieb med sin fru Carola Gottlieb.

Bland dem finns en resa med kungaparet i maj 2017, där Kungliga hovstaten först stått för utlägget av paret Gottliebs flygbiljetter och i sin tur fakturerat Fredrik Gottlieb. Han lät ADB betala fakturan.

Fredrik Gottlieb har även låtit firman betala medlemskap i exklusiva herrklubbar i både London och Schweiz.

Medlemskapet i Le Club du Chalet Blanc, Verbier, Schweiz, bekostade firman även för familjemedlemmar.

Kungens motortorpedbåtsklubb

För att vara medlem i den exklusiva H.M. Konungens Motortorpedbåtsklubb har ADB årligen sedan 2018 betalat Gottliebs avgift på 35 000 kronor.

Det riktiga hade varit att Fredrik Gottlieb gett sig själv en lön, som han skattat för och sedan betalat fakturorna privat, men så har det inte gått till.

Carola Gottlieb och Fredrik Gottlieb på Kung Carl XVI Gustafs 60-årsfirande.

– Om man anser att det är representation har man rätt att inom vissa ramar få avdrag för utgifter som är kopplade till företagets verksamhet. Men här bedömer vi att det har varit massor med privata kostnader som helt saknar kopplingar till verksamheten, säger Markus Pettersson, jurist på Skatteverket som lett utredningen och fattat beslut i ärendet.

Sammantaget rör det sig om ett stort antal kostnader som Fredrik Gottlieb lagt på ADB, som nu underkänns av Skatteverket för åren 2017 till 2020. Därför höjer Skatteverket kraftigt såväl hans inkomst av tjänst samt inkomst av kapital.

Tjänsteinkomsten höjs med drygt 2,74 miljoner och kapitalinkomsten med knappt 4,14 miljoner och enligt och enligt Aftonbladets uträkningar kommer Gottlieb att behöva betala tillbaka minst 2,9 miljoner kronor.

Även familjemedlemmar beskattas mer

Företaget ADB har inte betalat ut någon lön till Fredrik Gottlieb, men däremot till sina familjemedlemmar.

Rafael Edholm och Fredrik Gottlieb på Prins Carl Philip and Sofia Hellqvists bröllop 2015.

Även två familjemedlemmar som avlönas av ADB får inkomsten höjd då Skatteverket bedömt att garageplatsen som de förfogar över ska räknas som en beskattningsbar förmån.

”Skatteverket har i utredningen funnit att ADB äger en Porsche och en Maserati. Dessa bilar nyttjas av dig och din mor då ni båda är anställda av ADB. Detta baseras på att ni har redovisat bilförmån på inkomna kontrolluppgifter”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Skatteverket gör bedömningen att garageplatsen nyttjats privat och att förmånen därför ska beskattas.

Aftonbladet har sökt Fredrik Gottlieb som lämnat en skriftlig kommentar:

”Jag har idag tagit del av aktuella beslut och bestrider bestämt Skatteverkets slutsatser. Samtliga poster som har ifrågasatts har tvärtom redovisats korrekt och helt öppet. Besluten kommer därför att överklagas. I väntan på den rättsliga prövningen får jag dock avböja att närmare kommentera besluten.”

Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln