Båtbränsle: Särskilda kontroller under veckan

Alma Cohen/TT

Publicerad 2023-07-05

Fritidsbåtar får inte tankas med märkt bränsle. Arkivbild.

Kustbevakningen genomför särskilda kontroller av fritidsbåtar under veckan, för att se vilket bränsle som har tankats. Fritidsbåtar får inte tankas med lågbeskattad diesel, påminner myndigheten.

De särskilda kontrollerna genomförs mellan den 3 och den 9 juli.

Fritidsbåtarna får inte tankas med lågbeskattad diesel, som i folkmun ofta kallas ”grön diesel” eller mer formellt ”märkt bränsle”. Det bränslet får bara användas i yrkestrafik.

”Vi har märkt att det finns stor okunskap om regelverket både hos mackägare och privatpersoner och det är många som kontaktar oss med frågor”, säger Stina Ternhagen på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Att tanka med fel bränsle är inte brottsligt. Skatteverket kan däremot ta ut en sanktionsavgift på 10 000 kronor om en båtägare eller brukaren av båten har tankat med, eller förbrukar, fel bränsle.

”Det är bra att Kustbevakningen nu har möjlighet att göra dessa kontroller. Det kommer att ge oss en bättre bild av hur reglerna efterlevs”, säger Titti Campalto vid Skatteverket, i pressmeddelandet.

Båtägaren ska dessutom deklarera och betala in mellanskillnaden för de olika bränslena till Skatteverket – i dagsläget blir det cirka 1,30 kronor per liter.

Att avlägsna det så kallade märkämnet (som bland annat färgar bränslet) i lågskattad diesel är däremot brottsligt.

Följ ämnen i artikeln