Kina förbjuder vissa statsanställda att använda Iphones

Publicerad 2023-09-07

Arkivbild.

Kina förbjuder anställda på vissa departement att använda Iphones.

Mobilkriget trappas därmed upp.

Tidigare har USA och andra västländer förbjudit statsanställda att ha Tiktok på sina jobbtelefoner. Och vägrat köpa telekomutrustning från Huawei och ZTE.

En handfull kinesiska departement har sagt åt anställda att sluta använda Iphones på jobbet, på grund av risker för den nationella säkerheten. Det rapporterar den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post på onsdagen, i en artikel baserad på källor.

Det handlar om spänningarna mellan Kina och USA. Det är det amerikanska bolaget Apple som designar och låter tillverka Iphones. En gång i tiden låg all tillverkning i Kina, men bolaget har flyttat en del av tillverkningen till andra länder, som Indien.

Det nya kinesiska beslutet kom i augusti och betyder att anställda på departement som sysslar med investeringar, handel och internationell politik måste byta till ett annat telefonmärke före månadsskiftet september/oktober, enligt tidningen.

Ett liknande förbud mot Iphones tros ha funnits i flera år hos vissa statliga organ, men den senaste ordern har utökat det förbudet, rapporterar South China Morning Post.

”Apples iPhone är också den enda utlandstillverkade smarta telefonen med en stor marknadsandel i Kina”, skriver tidningen och hänvisar till att telefonen har 17 procent av den kinesiska marknaden.

Kinas president Xi Jinping.

Tidigare begränsat användning av utländsk teknik

Kina agerar efter att USA och många europeiska länder, inklusive Sverige, har förbjudit de kinesiska bolagen Huawei och ZTE att sälja telekomutrustning där.

Flera västländer, inklusive Sverige, har också förbjudit vissa statsanställda att använda appen Tiktok, som ägs av den kinesiska techjätten Bytedance, på sina jobbtelefoner. Bakom ligger en rädsla för att Kina ska tvinga bolaget att lämna över användarnas data.

Iphonebeslutet är inte det första av sitt slag i Kina. Landet har även tidigare begränsat användningen av utländsk teknik på grund av oro för den nationella säkerheten.

För två år sedan förbjöd Beijing den amerikanska elbilen Tesla att köra in till statliga och militära anläggningar, av rädsla för spionage, enligt South China Morning Post. Ett förbud som fortfarande gäller, enligt tidningens källor.