Taxichauffören om kraschen: ”Kunde ha slutat hur illa som helst”

Uppdaterad 2023-09-07 | Publicerad 2023-09-06

När flyktbilen försökte köra ifrån polisen kraschade den in i en taxibil i Hornstull.

Chauffören och en passagerare skadades allvarligt.

– Det sa pang från ingenstans. Kraften var enorm, det kändes som att vi fick ett hus över oss, säger taxichauffören.

En vecka har nu gått sedan olyckan i Hornstull i Stockholm. Taxichauffören, en man i 55-årsåldern som bett om att vara anonym, säger att han fortfarande har stora problem med smärtor efter kraschen.

– Jag kan inte jobba, jag kan knappt ta mig upp ur sängen eller lägga mig. Jag måste vara försiktig i mina rörelser vad jag än gör, säger han.

Jakten startade på onsdagskvällen förra veckan efter att en bilist vägrade stanna när polisen försökte stoppa och kontrollera den i Stockholm.

Färden slutade sedan i en våldsam krasch där den flyende föraren körde in i sidan på en taxibil i Hornstull.

– Vi var på väg att köra genom korsningen på Långholmsgatan och precis när vi var vid den sista biten av gatan sa det pang från ingenstans. Kraften var enorm, det kändes som att vi fick ett hus över oss. Jag hann tänka ”körde jag in i ett hus eller vad hände?”, säger chauffören.

Sedan blev han medvetslös. När han vaknade upp igen var gatan full av poliser, ambulanspersonal och personal från räddningstjänsten.

– När jag vaknade och såg kalabaliken omkring mig kände jag bara, vad fan är det som har hänt. Det var fullt med folk vid bilen. Min första tanke var att jag skulle stänga av taxametern, så att min kund inte skulle behöva betala för att vi stod stilla, men personerna omkring mig sa bara att jag skulle ta det lugnt. Att det var en allvarlig olycka som hade inträffat. Det var först då som jag förstod vad som hade hänt, säger taxichauffören.

Taxichauffören och passageraren i bilen fördes därefter till sjukhus.

”Jag kan inte jobba, jag kan knappt ta mig upp ur sängen”, säger taxichauffören en vecka efter olyckan.

Vansinnesföraren tidigare dömd

Den som körde bilen, en 52-årig man, greps på plats misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och grov olovlig körning då han saknade körkort.

Sedan tidigare är han dömd för ett stort antal vansinnesfärder. I februari dömdes han till sex månaders fängelse för bland annat grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

I väntan på att fängelsestraffet skulle verkställas har mannen begått fler trafikbrott – det senaste förra veckan, som resulterade i den allvarliga krocken i Hornstull.

– Det är fruktansvärt att den här mannen får vara ute. Han verkar ha gjort det här flera gånger, men släpps gång på gång. Men det är tyvärr många som håller på på det här viset i trafiken. Jag har varit taxichaufför i många år och under de senaste åren har folk blivit mycket mer aggressiva i trafiken, säger taxichauffören.

Bilden visar lårskador som taxiföraren fick av bilbältet.

”Nästan rädd för att köra bil igen”

Samtidigt säger taxichauffören att han är glad för att det trots allt slutade ”så pass bra för honom” – med tanke på omständigheterna.

Han säger också att han tänker mycket på mannen som åkte med i taxin, som fördes med allvarliga skador till sjukhus efter krocken.

– Nu mår jag efter omständigheterna ganska okej, men det här kunde ha slutat hur illa som helst – så som det gjorde för min kund, säger han, och fortsätter:

– Nu är jag nästan rädd för att köra bil igen. Jag kommer att göra det, jag har haft körkort i över 40 år, men det är skrämmande att man ska behöva vara nervös för att göra det man älskar, säger taxichauffören.

”Utsätter oskyldiga människor för fara”

Förra veckan uppgav polisen att de hade avslutat jakten före olyckan inträffade. Filmer som Aftonbladet tagit del av visar dock att polisbilarna var sju sekunder bakom när kraschen skedde.

– Jag vet ju inte hur länge polisen jagade honom, eller hur mycket de pressade på, men jag har alltid tänkt att de utsätter oskyldiga människor för fara i sådana här sammanhang. Om någon kör i den farten som han gjorde, vilket måste ha varit i minst 100 km i timmen, måste han ha haft någon tätt bakom sig, säger taxichauffören.

Följ ämnen i artikeln