Håll huvudet kallt och fötterna varma

Så slipper du bli lurad under valspurten

Fyra dagar kvar och valrörelsens högsta växel läggs i.

De tv-sända partiledardebatterna och statsministerduellerna avlöser varandra under de sista 74 timmarna.

För dig som väljare gäller det att inte bli förd bakom ljuset när debatten går upp i falsett.

I förra valet skilde det 0,2 procentenheter mellan de nuvarande partigrupperingarna, den blå och den rödgröna. Det motsvarade 13 000 väljare.

Allting tyder på att också det här valet kommer att bli mycket, mycket jämnt. Det är den främsta anledningen till att valdebatten under de sista skälvande dagarna före valet kommer att nå nya febertoppar.

Ett annat är att partiledarna, de politiker vi oftast ser just nu, är slutkörda. Det kan lätt slå slint.

Ett tredje är de sista dagarnas debattbonanza. Den kommer i sig få känslorna att svalla bland partiledarna och deras närmaste medarbetare. I dag onsdag är det statsministerduell i SVT. I morgon partiledardebatt i TV4, på fredag partiledardebatt i SVT och på lördag, dagen före valet, statsministerduell i TV4.

För dig som väljare gäller det alltså att hålla huvudet kallt och fötterna varma. Att inte ryckas med utan kritiskt och kallt skärskåda argumenten.

Här kommer lite hjälp på vägen:

De sista dagarna före valet blir det debattbonanza.

Regeringen har lagt ner kärnkraften och det är skit. Gudskelov sköter varken regeringen eller riksdagen företagen, varken på energiområdet eller andra. Det gör företagen själva, även de statliga.

Sammanlagt har sex kärnkraftsreaktorer stängts av i Sverige. Sex återstår.

De senaste stängningarna gäller Ringhals ett och två. Beslutet fattades 2015 av Vattenfalls bolagsstämma som bedömde att produktionen där skulle bli olönsam.

”För dig som väljare gäller det att hålla huvudet kallt och fötterna varma.”

 

Man får inte bygga ny kärnkraft i Sverige. Jo, det får man. Men utan statliga subventioner och bara på samma ställen som de nuvarande kärnkraftverken.

Tidigare fick man dock inte forska om kärnkraft. Men det så kallade ”tankeförbudet” är avskaffat.

 

Sossarna är emot ny kärnkraft. En definitionsfråga. De har inte jublat över nya aggregat men nyligen släppte de på för ny forskning. Dessutom är de för att de nuvarande aggregaten höjer sin produktion. Forsmark 1, som just nu är avstängt för underhåll i en månad, ska leverera mer än de tidigare gjort när det sparkar igång igen i oktober.

 

Får vi bara mer kärnkraft så sjunker de horribla elpriserna. Tyvärr, så enkelt är det inte. Sverige producerar mer el än vi gör av med – ändå är priserna höga. Man kan uttrycka det så här, vi exporterar el och importerar höga elpriser (gå grund av Putins krig mot väst).

En av frågorna i valet handlar om ett förstatligande av vården.

 

Vården måste förstatligas. En legitim åsikt. Men alla lagar och regler som styr vården är såklart redan statliga. Det gäller också utbildningen av en stor del av personalen liksom de kursplaner som de följer.

Omsorgen av äldre är en kommunal angelägenhet. Det vill ingen ändra på.

 

Regionerna (landstingen) måste avskaffas för de är 160 år gamla. I så fall är det mycket vi måste avskaffa om strecket sätts vid 160. Till exempel dagens kommuner. Eller grundskolan – de är lika gamla som regionerna.

För att inte tala om monarkin. Eller Sverige. De är urgamla jämfört med regionerna.

 

Det grova våldet har aldrig varit värre. Nja, det grova skjutvapenvåldet, det vi lite slarvigt kallar gängkriminalitet, har aldrig varit värre och ökar dessutom till skillnad från utvecklingen i andra länder.

Men i det stora hela minskar brottsligheten i Sverige. Det är lätt att glömma bort i dagens hetsiga våldsdiskussion.

 

Ökningen av våldsbrotten beror på den höga invandringen 2015. Igen blir det ett nja. Bristande integration, en djup bostadssegregation och dåliga skolresultat bland framför allt pojkar är de främsta anledningarna. Men att det skulle ha med den stora flyktingströmmen 2015 och 2016 att göra har jag inte sett belägg för.

 

Klimatet är jätteviktigt. Ja, men inte tillräckligt viktigt för att låta bli att tillfälligt sänka bensin- och dieselskatten.

 

Landets pensionärer dignar under mat- och elpriser. Inte mer än någon annan kategori människor, snarare mindre. Många pensioner höjs i takt med priserna, så väl ordnat har landets löntagare det inte.

De sämst ställda pensionärerna har dessutom fått substantiella ökningar av sina inkomster både förra året och i år.

Det här är såklart inte alla villfarelser som kan dyka upp under de sista dagarnas heta debatt. Det är ett urval. Håll huvudet kallt.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.