Kritik mot polisens bensinuppmaning: ”Blivit lite löjligt”

Publicerad 2023-11-01

Mängder av mackar har följt polisens nya uppmaning för att få stopp på brandattackerna.

En källa med insyn uppger för Aftonbladet att situationen gått överstyr.

– Man har varit väldigt offensiv med juridiken.

Håll ögonen öppna, och ring oss om ni ser något misstänkt.

Det budskapet har polisen i gängoperationen Frigg gått ut med till bensinmackar i Stockholmsområdet. Bakgrunden är ett antal branddåd som misstänks ha koppling till den pågående våldsvågen.

Och personalen på mackarna har följt uppmaningen. Enligt en uppgiftslämnare har det kommit in mängder av samtal.

– Den senaste veckan har det vid ett tiotal tillfällen dragits igång stora insatser när folk tankat i flaskor eller dunkar. I några fall har det kanske varit kriminella, men det har också handlat om vanliga människor som fyllt bensin till gräsklipparen. Det har nästan blivit lite löjligt.

Förundersökningar gällande förberedelse till mordbrand ska vid flera tillfällen ha inletts enbart efter att någon tankat i en mindre behållare.

– En jurist skulle ha stora problem med det, säger källan.

”Har avstyrt attentat”

Tommy Gustafsson är biträdande kommenderingschef för Operation Frigg. Han delar inte bilden att polisen för ofta går igång på alla cylindrar.

– Om någon tar kontakt med oss så gör vi alltid en bedömning för att avgöra om det är intressant att gå vidare eller inte.

– Det finns flera fall där vi sett att vi varit helt rätt på det och där vi lyckats avstyra brandattentat.

Har det också förekommit att utredningar startats i onödan?

– Så kan det nog ha varit. Men hellre att vi jobbar för mycket med några ärenden som inte visar sig vara något än att vi missar allvarliga brott.

”Tröskeln kan vara lägre”

Enligt kommenderingschefen Hanna Paradis är brandattacker ett tämligen nytt inslag i våldsvågen. Flera faktorer kan ligga bakom fenomenet.

– Dels kan det vara så att tillgången på skjutvapen och sprängmedel har försämrats. Det kan också vara så att tröskeln för att sätta eld på byggnader är lägre än för andra typer av attentat, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.