Regeringen vill utreda hur polisen använder miljardtillskott: ”Takten behöver skruvas upp”

Publicerad 2023-10-26

Justitieminister Gunnar Strömmer.

Regeringen vill se över hur de stora tillskotten till Polismyndigheten används.

Bland annat ska särskilt fokus riktas mot hur polisen arbetar för att locka till sig fler medarbetare och regeringen anser att takten måste öka.

– Takten behöver skruvas upp från polisens sida, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Regeringen gör storsatsningar på rättsväsendet.

En stor del av kakan går till Polismyndigheten. Mellan 2023 och 2024 ökas polisens anslag med drygt 3,7 miljarder kronor till totalt nästan 41 miljarder kronor.

Nu vill regeringen att en kontroll görs av hur pengarna används. Ekonomistyrningsverket ska analysera saken fram till i november nästa år.

– Det är oerhört medvetna investeringar givet verkligheten som vi prioriterar högt. Samtidigt är det väldigt viktigt att gentemot skattebetalarna följa upp hur pengarna används, så att vi får så mycket effekt som möjligt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Rikspolischef Anders Thornberg.

Vill särskilt granska polisnärvaron

Varje år lämnar polisen in en årsredovisning där det bland annat framgår hur polisen använder sina resurser, men det räcker alltså inte.

Inget har än så länge uppdagats som talar för att polisen inte använder resurserna till rätt saker, enligt justitieministern.

– Det är inte så att vi har sett några tydliga brister som vi nu vill korrigera genom en granskning. Det här handlar snarare om att ligga före i kurvan.

Ekonomistyrningsverket ska bland annat fokusera särskilt på om pengarna används för att uppnå målen om att öka antalet poliser och därmed öka den lokala närvaron i hela landet.

Genrebild på poliser.

Strömmer: Takten måste öka

Regeringens mål är att Sverige åtminstone ska nå genomsnittet för polistäthet i EU, runt 330 poliser per 100 000 invånare. Men än så länge ligger Sverige långt efter, med omkring 210 per 100 000 invånare.

– Polismyndigheten är en komplex organisation och det finns ett värde i att en utomstående aktör gör en genomlysning under tolv månader för att också ge polisen ännu bättre verktyg för att understödja den lokala tillväxten.

Gunnar Strömmer är av uppfattningen att takten nu måste öka för att nå målet.

– Takten behöver skruvas upp från polisens sida. Det ger också politiken anledning att ställa frågan om vi kan göra något för att skapa gynnsammare förutsättningar för polistillväxten. Det råder ingen tvekan om att arbetet för att nå de målen måste intensifieras från flera håll, det här är ett sätt att bidra till det.