Malmö

Malmö får solcellsdrivna parkeringsautomater

Av: 

Robert Rosén

I Limhamn kan man redan skymta de nya parkeringsautomaterna.

Foto: Malmö stad

NYHETER

Inga kvitton eller biljetter. Inga reservdelar som behöver bytas ut.

Det blir den nya verkligheten när alla Malmös parkeringsautomater blir solcellsdrivna.

– Våra biljettmaskiner är väldigt gamla och de måste bytas ut i vilket fall som helst, säger Gill Arnehall, projektledare på fastighets- och gatukontoret.

I oktober kommer Malmö stad att påbörja ett omfattande arbete med att byta ut stans parkeringsautomater. Drygt 600 automater kommer då att bytas ut eller avvecklas, när dagens föråldrade automater byts ut mot solcellsdrivna.

– Det är så här att våra biljettmaskiner är väldigt gamla och de måste bytas ut i vilket fall som helst. Solcell är klimatsmart och man kommer inte ha biljetter eller mynt i maskinerna, utan man registrerar sitt mobilnummer. Vi gjorde en förfrågan på marknaden och de som varit lämpliga var med solceller, säger Gill Arnehall, projektledare på fastighets- och gatukontoret.

Man kommer inte längre ha någon biljett. Hur stor omställning blir det för resenärerna?

– Redan i dag så betalas parkeringen i Malmö till 70 procent med telefonparkering. Då registrerar man sig med ett registreringsnummer. Så en jättestor omställning är det faktiskt inte.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

80% RABATT

10 SEK

Biltvätt hos Glimra

Håll bilen ren och snygg med en miljövänlig biltvätt

0 kr

0 SEK

C More Bas fritt i 1 månad

Streama serier och filmer i sommar

Limhamn först ut

Myntautomaterna är sedan tidigare utbytta i Malmö och med de solcellsdrivna automaterna fortsätter digitaliseringen. Istället för att få en pappersbiljett kommer parkeringsvakterna se om en betalning skett då alla registreringsnummer registreras vid betalningen.

Limhamn är först ut med de nya parkeringsautomaterna. Den 1 oktober sätter man igång 22 nya automater i stadsdelen. Automaterna i Malmö kommer sedan bytas ut under 2019–2020 och i slutet av nästa år kommer alla automater på allmänna platser i staden vara pappersfria och drivna på solceller.

Då kommer det finnas cirka 500 parkeringsautomater i Malmö - ungefär 100 färre än i dag.

– För många år sen satte man maskinerna tätt men då betalade inte så stor andel med telefonparkering. Det är inte motiverat med så många maskiner, säger Gill Arnehall som dock menar att fler parkeringar kan tillkomma beroende på om boendeparkeringar, likt den i Limhamn, fortsätter att tillkomma i staden.

”Miljömässigt mycket, mycket bättre”

De senaste åren har Malmö stad köpt in 128 nya parkeringsautomater, vilka nu kommer att byggas om till nya maskiner. Anledningen till att inte solcellsdrivna maskiner köpts in tidigare är att ett politiskt beslut saknats.

– Det är miljömässigt också för vi behöver inte köra runt och byta biljettrullar. Det går att göra inifrån med programmering istället för att man som förr skulle skruva i maskinerna. Det är mer digitalt och miljömässigt mycket, mycket bättre.

Och ekonomiskt?

– Det blir också billigare då man inte behöver köra runt lika mycket. De vi har i dag är så himla gamla att vi är tvungna att köra runt mycket för att reparera och byta reservdelar. Det kommer vi komma ifrån med de nya maskinerna.

Betalning i de nya automaterna kan göras via både kort och telefon.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Malmös parkeringar blir digitala

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Limhamn

Solceller

Parkering