Kims låga profil – bara corona-hänsyn?

Av: TT

Publicerad:
Kim Jong-Un verkade inte rädd för coronaviruset när han senast rapporterades ha visat sig offentligt, den 1 maj. Bild från nyhetssändning på centralstationen i Seoul, Sydkorea.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Kim Jong-Un verkade inte rädd för coronaviruset när han senast rapporterades ha visat sig offentligt, den 1 maj. Bild från nyhetssändning på centralstationen i Seoul, Sydkorea.

Frågetecknen kring Kim Jong-Uns hälsa dröjer kvar. Under april och maj rapporteras den nordkoreanske diktatorn bara ha framträtt offentligt fyra gånger, en väldigt låg siffra jämfört med tidigare år.

Men kanske är han bara corona-försiktig.

Den store ledarens göranden och havanden är viktiga i diktaturer, och Kim brukar toppa Nordkoreas nyhetsmedier. Under de åtta och ett halvt åren vid makten har han tidigare visat sig offentligt ungefär 20 till 50 gånger under tvåmånadersperioden april–maj, enligt sydkoreanska Korea Risk Group.

Men hittills i år är siffran alltså bara fyra.

"Detta är inte som vanligt", skriver organisationens chef Chad O'Carroll på Twitter.

Inga munskydd

Andra bedömare invänder att ingenting är som vanligt i coronavirusets tidevarv. Nordkorea är ett av ytterst få länder i världen som säger sig vara helt virusfritt, men tecken har märkts den senaste tiden på att Kim Jong-Un kanske försöker isolera sig i rädsla för covid-19.

Å andra sidan verkar diktatorn inte ta några sådana hänsyn på de foton som kommit den senaste tiden. Nordkoreas hårt styrda statsmedier har rapporterat om att han invigde en gödningsfabrik den 1 maj. På bilderna klipper Kim band, deltar i möten och spankulerar rökande runt på området. Inga munskydd eller andra försiktighetsåtgärder syns till.

Det är den enda gången på över en månad som han visat sig. Veckorna dessförinnan uteblev han från "solens dag", en av Nordkoreas viktigaste helger. Enligt senare delvis dementerade uppgifter kan han under april ha genomgått någon form av operation.

Spekuleras om syster

Kim Jong-Un är relativt ung för att vara världsledare, han tros vara mellan 35 och 40 år. Men han är kraftigt överviktig, och sedan tillträdet efter fadern Kim Jong-Ils död 2011 har det regelbundet ryktats om hälsoproblem.

Den längsta perioden Kim inte synts till var 40 dagar 2014. Efteråt uppgav sydkoreanska myndigheter att han då opererats i foten.

Särskilt sedan landet började utveckla kärnvapen har stabiliteten i Nordkorea varit ett geopolitiskt orosmoment. Om det finns någon utpekad efterträdare vid makten är oklart, men lillasystern Kim Yo-Jong är den som oftast nämns i spekulationerna.

Publicerad: