Smittspårning på intensiven - personal smittad

Publicerad 2020-06-22

Smittspridning pågår på Akademiska sjukhuset efter att flera i personalen insjuknat i covid-19.

Minst fem personer på en och samma intensivvårdsavdelning på Akademiska sjukhuset misstänks ha smittats av covid-19.

– Det stämmer att vi har flera smittade, eller misstänkt smittade, säger Per Bondegård, tillförordnad verksamhetschef för AnOpIVA på Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset har drabbats av en misstänkt smittspridning på en av intensivvårdsavdelningarna där man behandlar just coronapatienter.

Enligt uppgift till Aftonbladet rör det sig om minst fem personer som ska vara konstaterat, eller misstänkt, smittade av covid-19.

– Ja, det stämmer att vi har flera i personalen som är sjuka i covid-19, eller där vi misstänker att de är smittade, säger Per Bondegård, tillförordnad verksamhetschef för AnOpIVA på Akademiska sjukhuset.

Hur många är det?
– Just nu är det fem personer det handlar om. Men det är inte vårdnära personal, utan administrativ personal, vad vi vet i dagsläget. Därmed borde inte vården på avdelningen att påverkas.

Vet ni hur dessa kan ha blivit smittade?
– Nej, vi vet inte om det har smittats från någon utomstående, eller om det har smittat mellan dessa personer, men vi är redan igång med smittspårning, fortsätter Per Bondegård.

”Klart man blir orolig”

Aftonbladet har varit i kontakt med flera i personalen på den aktuella avdelningen, och det finns en stor oro för att fler ska vara smittade.

– Det är klart att många är oroliga. Dels över hur kollegorna mår, men också om man själv blivit smittad. Det är en allvarlig sjukdom där man kan bli väldigt sjuk.

Känner du dig orolig?
– Jag känner mig trygg med de säkerhetsrutiner vi har, och de skydd som personalen har tillgång till. Men det är klart att det finns en oro, både för personalen och i slutändan också patienterna.

Hur går ni vidare just nu?
– Jag fick kännedom om detta i förmiddags, och vi har bland annat tagit hjälp av Vårdhygien som hjälper oss i det här arbetet – och som ser över vilka åtgärder vi kan behöva sätta in.