Hetsig, hård, jämn men tom partiledardebatt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tories ledare Boris Johnson och Labours partiledare Jeremy Corbyn (höger) möttes i en tv-sänd debatt, ledd av journalisten Julie Etchingham i tv-kanalen ITV. Debatten hölls i Salford, Manchester i England.
Foto: ITV/AP/TT/
Tories ledare Boris Johnson och Labours partiledare Jeremy Corbyn (höger) möttes i en tv-sänd debatt, ledd av journalisten Julie Etchingham i tv-kanalen ITV. Debatten hölls i Salford, Manchester i England.

Premiärminister Boris Johnson var hetsig i sina anföranden om varför han ska få fortsatt förtroende att leda Storbritannien.

Labourledaren Jeremy Corbyn försökte vara mer statsmannalik i sina angrepp.

Huvudfrågan var förstås brexit i kvällens tv-sända debatt.

Flera opinionsmätare sade att det var jämnt mellan de två på frågan om vem som hade vunnit debatten i ITV. Det kan vara en fördel för Corbyn vars parti Labour ligger efter i opinionsmätningarna inför valet den 12 december.

Tonläget var intensivt i debatten som hölls i Salford i Manchester.

Konservativa partiets ledare Johnson, klädd i mörk kostym och blå slips med ljusa prickar, lovade att Storbritannien ska ha lämnat EU den 31 januari. Sin vana trogen valde han en intensiv, framåtlutad terriertaktik när han angrep sin politiske ärkerival och motståndare.

Corbyn, i mörk kostym och ljusröd slips, valde en något försiktigare framtoning. Han upprepade Labours inställning till brexit, om en omförhandling med EU och därefter en folkomröstning om den nya uppgörelsen.

Sval kritik

Men debatten gav knappast någon ny information eller fördjupning av de aktuella politiska frågorna som rör de brittiska väljarna, inte heller om dem som inte rör brexit.

"Lärde vi oss något?" frågar sig Nick Eardley som är BBC:s korrespondent och svarar själv nekande.

"Men det var några 'åh'-ögonblick, speciellt när båda männen blev utskrattade av publiken", skriver han.

Övriga partier var inte inbjudna att delta i debatten, till deras förtret.

Enligt opinionsmätningar publicerade av nyhetssajten Politico har Konservativa partiet omkring 42 procent av väljarstödet, medan Labour har 30 procent och Liberaldemokraterna runt 14 procent.

Uppvärmning

De två partiledarna har värmt upp inför debatten genom att färdas många mil på brittiska vägar och hålla många korta tal inför väljare som ska avgöra Storbritanniens framtida inriktning, främst i frågan om brexit som redan fått många väljare att tröttna på valet.

Kanske väljer just därför de två huvudmotståndarna annorlunda sätt att visa upp sig inför debatten. Labourledare Corbyn valde att låta kameran rulla när han fick sitt skägg klippt hos en barberare.

Premiärminister Johnson klev upp i en boxningsring i Manchester och slog några slag inför filmande kameror. Kanske ångrade han tilltaget och sade till journalisterna på plats:

– Jag vill inte vara aggressiv. Detta är mer terapeutiskt boxning än aggressiv boxning, det här är boxning som terapi.

Tisdagskvällens debatt leds av nyhetsankaret Julie Etchingham på tv-bolaget ITV.

Rättad: Felaktiga opinionssiffror för Labour och Konservativa partiet rättade.

Publicerad: