Nyfödd fick intensivård – sjukhus anmäls

Uppdaterad 2020-09-05 | Publicerad 2020-09-04

På grund av platsbrist tvingades en nybliven mamma byta avdelning.

Barnet fick sedan andningsproblem och intensivvård.

Karolinska har nu ändrat sina rutiner efter kritik från Ivo.

Det var i juni förra året som ett barn förlöstes med kejsarsnitt. Operationen ska ha gått bra, men då det var platsbrist på bb fick mamman och barnet flyttas till gynavdelningen för att eftervårdas.

Vi ifrågasätter beslutet och får som svar att det är platsbrist. På gynakuten är det ej förberett för ett barn. Varken skötbord, blöjor eller toalett finns att tillgå, säger mamman enligt anmälan.

Under kvällen och natten kände föräldrarna sig oroliga och tyckte att andningen hos dottern var annorlunda. Något de påpekade för sjuksköterskan som sa att de inte behövde oroa sig.

Vi kände oss inte lyssnade på och kände inte att vår oro togs på allvar. Då bestämde vi oss för att sova i skift så att vi hela tiden kunde hålla koll på barnets andning. Barnet var slött och orkeslöst och ville inte suga på bröstet. Men vi fick höra att de är så första dygnet.

Mamman: Oron togs inte på allvar.

En timme från döden

Nästa morgon ska föräldrarna uttryckt oro igen och velat att barnet skulle flyttas till bb.

Som svar fick de att någon från bb skulle komma på förmiddagen.

Enligt mamman ska en sköterska strax efter ha kommit in och konstaterat att något var fel.

Allt går väldigt snabbt och nästa gång vi ser vår dotter är hon uppkopplad med cpap (hjälpmedel för andning), slangar och ekg och infarter. Det visar att hon har en andningsstörning som hon kämpat med för länge. Lungorna hade kollapsat, säger mamman i anmälan och fortsätter:

– Efter tre dygn på intensiven berättade dem på läkarronden att barn som föds med kejsarsnitt har en ökad risk för andningsstörning. De sa också att hade det gått en timme till så hade hon nog inte överlevt.

Ivo kritiserar Karolinska.

Ivo riktar kritik

I beslutet konstateras att barnet inte fått en god och säker vård under vårdtiden på gynekologiska vårdavdelningen. Ivo kan i journalen inte utläsa i vilken utsträckning barnets andning kontrollerats, trots att barnet förlösts med kejsarsnitt i vecka 37+5, vilket ökar risken för andningssvårigheter.

Trots detta har barnet och mamman vårdats på gynekologisk avdelning, där personalen är mindre van att vårda nyfödda barn och säkerligen även bedöma de riskfaktorer som förelåg samt att bedöma barnet.

Ivo pekar på att Karolinska har en skyldighet att sjukvårdsverksamheten ska bedrivas utifrån att god vård ges. Detta innebär att tillgodose patientens behov. Detta handlar bland annat om att säkerställa att det finns personal på plats som kan ge den goda vård som ska ges.

Enligt Karin Pettersson som är överläkare på Karolinska sjukhuset, så har kliniken ändrat sina rutiner så att endast barn som inte har något övervakningsbehov ska vårdas på gynekologisk vårdavdelning.

Enligt Ivo ska beslutet beaktas i sjukhusets arbete och en uppföljning kan kommas att göras kring vilka åtgärder som gjorts med anledning av de identifierade bristerna.


Blågult med på Stryktipset: Expertens drag i jakt på
miljonerna