Här knivhugger patienten sin läkare

Publicerad 2022-07-17

Tog bussen in till stan under permission för att köpa kniven.

Övertygad om att hans läkare var skyldig honom pengar tog en man bussen in till stan för att köpa en kniv.

Sedan åkte han tillbaka till kliniken.

– Hur fan kunde du blåsa mig på 200 000, sa han innan han högg sin läkare.

Mannen, som nu är i 60-årsåldern, dömdes för mer än 20 år sedan till rättspsykiatrisk vård och har sedan dess vårdats inom rättspsykiatrin.

Han var intagen på en klinik i Göteborg när han beviljades en dags permission. Under permissionen tog han bussen in till stan för att göra några inköp – bland annat en röd adidas-huvtröja på Stadium, en morakniv på Bauhaus och något att dricka från Systembolaget.

Efter att han tagit bussen tillbaka till rättspsyk ställde han sig och väntade på sin läkare.

Hela förloppet fångades på övervakningsfilm.

”Hans eget fel”

I förundersökningen framkommer att mannen flera gånger fått för sig att människor runt honom var skyldiga honom stora summor pengar. Och att han även haft föreställningen att läkaren stått i ekonomisk skuld till honom.

Mannen ska ha sagt ”hur fan kunde du blåsa mig på 200 000?!” innan han högg honom.

Läkaren försökte ta skydd genom att kasta saker mot honom och veckla ut sitt paraply.

Paraplyet skyddade honom från att bli huggen i överkroppen. Men han kunde inte undkomma knivhuggen helt, eftersom han stod trängd mellan gärningsmannen och en bil.

Knivhuggen träffade honom bland annat i nacken, vid örat och i axeln. När han till slut ramlade över bilen lyckades några vittnen bryta in och avbryta attacken.

Själv hävdar gärningsmannen att det var läkarens eget fel att han blev attackerad.

– Om jag skulle ha gjort något så skulle det i så fall vara hans eget fel, eftersom han förskrivit felaktig medicinering och därigenom orsakat det hela, säger mannen i rätten.

Mannen åtalades för mordförsök på läkaren och dömdes för brottet. Straffet bestäms till ytterligare rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Följ ämnen i artikeln