Församlingens omvändelseförsök: ”Jag låg och skakade på golvet”

Publicerad 2022-06-01

I går kunde Aftonbladet rapportera om olika frikyrkliga verksamheter och andra samfund som bedriver omvändelseförsök.

Martin och Jenny har båda blivit utsatta av sina tidigare församlingar. 

– De pratade aldrig med mig, de pratade om mig, säger Martin Genhede.

Martin tvingades lämna församlingen med omedelbar verkan när han gick ut med sin sexuella läggning.

Det fanns en ny punkt på årsmötet i Missionskyrkans församling. Konfirmationsledaren Martin Genhede och hans dåvarande partner hade en månad tidigare publicerat en förlovningsannons i lokaltidningen. Nu skulle församlingen på orten i södra Sverige rösta om Martin skulle få stanna kvar eller uteslutas från all verksamhet.

– Det kändes helt absurt. Då fattade jag inte att frågan var så stor, berättar Martin Genhede.

Lappar delades ut och alla fick rösta anonymt, även Martin själv. Församlingen visste redan om att han var homosexuell, men förlovningsannonsen innebar att han bejakade sin homosexualitet. Något som inte ansågs vara okej. Församlingen accepterade inte heller att han offentliggjort sin sexuella läggning.

Utröstad med omedelbar verkan

Efter att förlovningsannonsen publicerades den 5 augusti 2000 följde en storm i lokalpressen. Det publicerades debattartiklar, insändare och nya intervjuer om Martin och hans sexuella läggning varje vecka i flera månader.

– Sedan kom missionsförsamlingens ordförande ner och rekommenderade att jag skulle gå med i medvandrarna, berättar han och säger att det var något han aldrig gick med på.

Medvandrarna var den svenska grenen av internationella Exodus, en organisation som erbjöd omvändelseterapi i form av kurser och samtal. I dag finns varken Medvandrarna eller Exodus kvar. Exodus ordförande kom själv ut som homosexuell när organisationen lades ned.

Martin röstades ut ur församlingen med omedelbar verkan.

– De pratade aldrig med mig, de pratade om mig, säger han.

Efter den hösten var Martin helt slut. Han hade blivit hotad på telefon, omskriven i media och utesluten från sin församling. Men han hade även fått mejl och handskrivna brev från personer runt om i landet som visade sitt stöd för honom och hans partner.

– Det var så berörande. 

Isolering och skam

Hans Hanner är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut med inriktning på gaymän. Han menar att det kan vara lättare att öppna sig om en traumatisk händelse efter en viss tid, när man har blivit tryggare i sig själv och den miljö man befinner sig i.

Hanner förklarar konsekvenserna av omvändelseförsök och menar att den stora skadan har skett redan innan någon form av omvändelse har kommit på tal. Att växa upp i en kyrka eller religion som medger att man lever isolerat från samhället är farligt för var människas psyke, säger Hanner:

 – I den situationen att man måste hålla något hemligt är det att jämföra med ett långsamt mord. Det är så förtärande.

Hanner förklarar vikten av att ha någon att prata med för att minska risken att bli utstött från gruppen.

– Det är ett rent psykiskt övergrepp som ökar på folks skam. Det är rent ut sagt skadligt och kan driva folk till att ta livet av sig.

Även Jenny, som egentligen heter något annat, var med om en förbön. Något som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor menar kan vara en metod för omvändelse.

Hon minns en predikan där flera i församlingen skulle be tillsammans för henne.

 Martin Genhedes förlovningsannons blev en punkt på årsmötet i Missionskyrkan.

”Bad att jag skulle hitta rätt väg”

Marilyn Manson-tröjan är på och pridebroschen sitter på ryggsäcken. Jenny, då 14 år gammal, hade ännu inte kommit ut som homosexuell när pastorn i Livets ord bad henne att gå längst fram i kyrkan.

Hon blev tillsagd att sluta ögonen. Dovt hörde hon flera vuxna röster som började tala i tungor. Personen på tur före Jenny hade ett prov dagen därpå och församlingen bad för att det skulle gå bra. Men Jenny hade inga nycklar som kommit bort eller något prov att be för. Hon började skaka.

– De bad för mig om att hitta rätt väg och att Jesus skulle vara med mig, säger Jenny och menar att hennes bön skilde sig mycket från de andras.

Hon berättar att hon blev hysterisk, fick panik och föll ned på golvet. De fortsatte sin predikan. Talade i tungor och bad för att Jenny skulle förändras.

–  Alla stod och stirrade och bad tillsammans för mig.

I dag bor hon tillsammans med sin tjej och är inte med i någon religiös församling. Men spåren efter hennes tid i kyrkan sitter fortfarande kvar.

– Min tjej beskriver mig som stängd. Det tänker jag är påverkat av min tid i Livets ord och när jag var tillsammans med min kille. Han brukade be för mig om att mina mörkaste tankar skulle försvinna, berättar Jenny – och tillägger att de ”mörka tankarna” syftade på hennes attraktion till kvinnor.