Andersson pressas om kärnkraften: ”Frågan är akut”

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-09

Ulf Kristersson (M) pressar Magdalena Andersson (S) i kärnkraftsfrågan.

Om regeringen byter linje kan nya kärnkraftverk bli verkliga om några år.

– Frågan är akut. Företag står utan investeringsmöjligheter och människor står med fördubblade elräkningar, säger M-ledaren.

Flera partier kräver att Sverige satsar på kärnkraft. Under Magdalena Anderssons (S) första frågestund i riksdagen som nytillträdd statsminister pressades hon av högeroppositionen.

Ulf Kristersson (M) anser att frågan är akut och kräver att S ansluter sig till högeroppositionen som alla vill att Sverige verkar för nya kärnkraftverk, till exempel med mer forskning på området.

Frågan är extra aktuell när elpriserna är rekordhöga, anser M-ledaren.

– Att vi har tagit bort så mycket kärnkraftsel i Sverige och måste förlita oss på vindkraft även när det inte blåser, det är ett stort problem, säger han.

M vill bana väg för små kärnkraftverk

Ulf Kristersson pekar också på att det finns aktörer som är redo att bygga ny kärnkraft. Han nämner till exempel Fortum som nyligen gick ut med att det är möjligt att bygga mindre reaktorer på tre år.

– Så länge politiken i praktiken säger att kärnkraften ska bort så är det klart att ingen vågar investera. Vem skulle investera i vindkraft om man sa ”ja, det är tillåtet men vi vill verkligen bli av med vindkraft”.

Även Sverigedemokraterna tog upp vikten av mer kärnkraft under frågestunden. Kristdemokraterna och Liberalerna driver också frågan.

Om ni får makten, kommer det byggas mindre kärnkraftverk i Sverige då?

– Absolut, vi kommer verkligen att bana väg för detta. Det unika är att det är fyra maktskiftespartier som alla är för kärnkraft, sen är det fyra partier som är oense om det mesta men som alla verkar vara emot kärnkraft, säger Kristersson.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson i riksdagen.

Slår tillbaka – ”substanslöst och tomt”

Statsminister Magdalena Andersson säger att det står aktörer fritt att bygga kärnkraft. Anledningen att de inte gör det är att det är för dyrt och olönsamt.

– Ulf Kristersson är helt tydligt svaret skyldig vad det gäller kärnkraften. Historiskt brukar det finnas substans bakom Moderaternas ord. Nu är det bara tomma tunnor som skramlar.

Hon säger också att Kristerssons ingång är märklig eftersom M inte satsar några pengar på kärnkraft i sin budget.

– Det blir substanslöst och tomt när man pratar om kärnkraften som lösning på höga energipriser.

Är det intressant för regeringen att underlätta så att aktörer kan bygga ny kärnkraft?

– Det är möjligt för aktörer att bygga ny kärnkraft i Sverige men det är inga ansökningar som ligger inne för att göra det. Däremot har vi tonvis med ansökningar för att bygga ny vindkraft. Om bara en bråkdel av dem blir verklighet så har vi väldigt mycket mer el som produceras i Sverige, säger Magdalena Andersson.

Hon tillägger att parallellt med vindkraften utvecklas bland annat satsningar på vätgas.