Rättegång för giftmord återupptas

Av: 

TT

Publicerad:
Vietnamesiska Doan Thi Huong, i mitten, förs in i rättssalen i Malaysia i december 2018. Nu återupptas rättegången mot henne. Arkivbild.
Foto: Vincent Thian/AP/TT
Vietnamesiska Doan Thi Huong, i mitten, förs in i rättssalen i Malaysia i december 2018. Nu återupptas rättegången mot henne. Arkivbild.

NYHETER

Rättegången för giftmordet på den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam återupptas i nästa vecka. En vietnamesisk kvinna anklagad för mordet kommer då att vittna för första gången.

Doan Thi Huong från Vietnam och Siti Aisyah från Indonesien är anklagade för det spektakulära lönnmordet på Kim Jong-NamKuala Lumpurs flygplats i Malaysia i februari 2017. De två kvinnorna ska ha smetat det dödliga nervgiftet VX i ansiktet på Jong-Nam.

Båda kvinnorna nekar till mord och hävdar att de trodde sig delta i någon form av skämt, som de ska ha blivit lurade att medverka i av nordkoreanska agenter. Övervakningsbilder från flygplatsen visar hur kvinnorna träffar fyra män som nu är efterlysta av Interpol strax innan mordet.

Möjliga politiska motiv

Doan Thi Houngs advokat säger att hans klient är vid god hälsa och redo att vittna när rättegången nu återupptas efter en paus på flera månader.

– Huong hade ingen intention att begå mord, säger advokaten Salim Bashir.

Även Siti Aisyahs vittnesmål har dröjt på grund av upprepade pauser i rättegången.

Kim Jong-Nam sågs tidigare som en möjlig efterträdare till Kim Jong-Un. Åklagarsidan hävdar att giftmordet var "en välplanerad konspiration" där politiska motiv inte kan uteslutas.

En morddom är synonymt med dödsstraff i Malaysia, där rättegången hålls.

Publicerad:

LÄS VIDARE