Nya fynden i jakten på Marsliv

Publicerad 2018-06-08

Under torsdagen slog Nasa på den stora trumman.

På en presskonferens offentliggjorde rymdmyndigheten att farkosten Curiosity Rover, efter flera års efterforskning, hittat spår på att det kan finnas, eller har funnits liv på Mars.

Fynden består av organiskt material och metan och är, enligt rapporterna, det hittills bästa beviset.

Finns det liv på Mars?

Frågan är evig och har gäckat människor i åratal.

Under torsdagen kom vi närmare svaret.

I alla fall om man ska tro Nasa.

På en presskonferens presenterades rymdmyndigheten nya spår.

Den obemannade farkosten Curiosity Rover landade på Mars 2012 och har nu, efter år av efterforskning, hittat organiska molekyler och metan på planeten.

”Kommer möjliggöra ännu fler fantastiska upptäckter”

Molekylfynden gjordes i tre miljarder år gamla sedimentära stenar nära ytan.

Samtidigt upptäckte Curiosity Rover att halten av metangas, som uppmäts i atmosfären, varierar från årstid till årstid – något som kan ha en biologisk grund.

– Med de nya fynden berättar Mars för oss att vi ska fortsätta hålla kursen och fortsätta leta efter bevis på liv, säger Nasas Thomas Zurbuchen.

– Jag är övertygad om att våra pågående och planerade uppdrag kommer möjliggöra ännu fler fantastiska upptäckter på den röda planeten, fortsätter han.

Associeras vanligtvis med liv

Nasa redogör på sin hemsida att organiska molekyler består av kol och väte, men också kan innehålla syre, kväve och andra ämnen.

”Medan de vanligtvis associeras med liv, kan organiska molekyler också skapas av icke-biologiska processer och är inte nödvändigtvis indikationer på liv”, skriver Nasa.

Men de uppger att fynden är ”ett gott tecken”.

”Astrobiologiskt genombrott”

Inge Loes ten Kate är astrobiolog vid universitetet i nederländska Utrecht.

Hon är överväldigad.

– Båda upptäckterna är ett astrobiologiskt genombrott, säger hon till veteskapstidskriften Science, rapporterar NBC News.

Följ ämnen i artikeln