Här är SD störst i hela Sverige

Uppdaterad 2018-09-10 | Publicerad 2014-05-26

I Skåne röstade flest på partiet i Sjöbo – 24 procent

Sverigedemokraterna rykte inte bara fram i EU-valet.

Partiet har störst stöd i Skåne och Blekinge – där det blev minst andra största parti.

– Det är mer arbetarklass i bruksorterna och därmed också lägre utbildning. Det är här Sverigedemokraterna traditionellt har sina väljare, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

Sverigedemokraterna kom inte bara in i EU-parlamentet utan gick också om flera av de etablerade riksdagspartierna.

Partiet blev femte största parti i EU-valet med 9,7 procent. Det var en ökning med 6,5 procentenheter jämfört med valet 1999.

Enligt Valmyndighetens data som Aftonbladet tagit del av har SD sitt starkaste fäste i Skåne och Blekinge län.

– Partiet startade där och det har hela tiden varit det starkaste fästet, säger Anders Sannerstedt statsvetare vid Lunds universitet.

”Stora skillnader i Skåne”

Faktum är att SD även lyfte sitt resultat på hemmaplan med dryga 6 procent. Blekinge hamnade på 14,1 procent och Skåne 13,5.

– Sedan är det lite variation mellan kommunerna. Framför allt är det stora skillnader i Skåne, och i Blekinge mycket jämnare, säger Sannerstedt.

Kommunerna i nordvästra Skåne ligger högst. 13 av kommunernas invånare gav SD mer än 20 procent.

– Det har att göra med kommunernas socioekonomiska bakgrund. Man ser stora skillnader mellan rykande och välmående kommuner som Lomma, Båstad och Lund. Där röstar man på ett sätt (mindre på SD reds anm). Men i bruksorterna med stark socialdemokratisk tradition med Perstorp, Bjuv, Klippan och Åstorp röstar man på ett annat sätt. Avvikande är Örkelljunga. Örkelljunga har väldigt mycket sverigedemokratiska röster den här gången men är traditionellt inte alls någon arbetarkommun eller socialdemokratisk kommun. Det kan vara så att exemplets makt från grannkommunerna har spridit sig.

Endast 10,5 procent i Malmö röstade på SD. Staden som varit SD:s tidigare stora fäste. Störst andel röster fick partiet i Malmös valdistrikt Almgården med 40,6 procent. Det motsvarar dock endast 151 röster.

”Grogrunden har funnits”

Även Sjöbo sticker ut. Trots att kommunen ligger i de mer södra delarna av Skåne med moderatstyre är det flest i den kommunen som har röstat på SD, av Skånes och Blekingeskommuner, med 24,1 procent.

– Det är mer arbetarklass i bruksorterna och därmed också lägre utbildning. Det är arbetarklass med studentexamen men inte mycket mer. Det är här Sverigedemokraterna traditionellt har sina väljare.

I Skåne har det sedan de senaste årtiondena funnits en tradition av att rösta på lokala partier som Skånepartiet, Framstegspartiet och Centrumdemokraterna.

– Många av de lokala partierna hade ju tidigare en politik som påminde om Sverigedemokraterna. Grogrunden har funnits sedan länge.

I Sjöbo finns det sedan 90-talet exempelvis Sjöbopartiet. I dag har partiet flera platser i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Kommunens kommunalråd, Stefan Lundgren (M), tror att SD:s höga röstantal i Sjöbo beror på en ökad EU-skeptism.

– Det har gjort klart att det vill gå ur EU. Det är en tendens bland vissa delar i samhället. Jag tror också att det här har väldigt mycket att göra med konkurrensen i vissa branscher, exempelvis transportsektorn.

M och S kämpar emot

SD har även flera platser sedan tidigare i Lundgrens partistyrelse. Enligt oppositionsrådet Cecilia Olsson Carlsson (S) är Sverigedemokraternas frammarsch oroande.

– De får mycket fokus här nu. Det är ändå 76 procent som röstat på någonting annat. Vi får inte glömma det. Det här är någonting som vi måste jobba mot. Det blir en utmaning för oss. Vi måste bli tydligare och prata med folket om att vi historiskt måste se båkåt, 30-talet, andra världskriget och Hitler. Vi måste lyfta det mer. Folk måste inse allvaret om vi är för trångsynta. Att vi i Sverige kan behöva hjälp en dag, då kan vi inte stå utanför EU. Det är en framtidstro som vi måste förbättra ute hos folket. Mångfalden är faktiskt viktig och solidariteten.

Hon har under EU-valrörelsen knackat dörr hos många av invånarna. Hemma hos riktigt folk, som hon kallar det.

– En del menar att vi ska tänka på oss själva, att vi ska värna Europa, att inte släppa in något annat. Jag förstår inte själv den ståndpunkten eftersom vi alla bor på samma planet.

Sedan tidigare har SD-ledamöterna i Sjöbo mest lagt fram motioner när kommunen ska skriva om avtalet för ensamkommande barn och flyktingar över lag.

Sannerstadt tror att partiet kan öka ytterligare till riksdagsvalet:

– Det har varit väldigt mycket uppmärksamhet för Sverigedemokraterna. Även om väldigt många tagit avstånd från dem så har inte alla gjort det. Mycket uppmärksamhet gagnar Sverigedemokraterna.