Googlegurun: "Nätet kommer att försvinna"

Publicerad 2015-01-24

Internet kommer att försvinna.

I alla fall om man ska tro Googles verkställande styrelseordförande, Eric Schmidt.

På torsdagen, vid World Economic Forum i Davos i Schweiz, hävdade han att onlinesensorer kommer att ta över i framtiden.

– En högt personaliserad, högt interaktiv och väldigt, väldigt intressant värld närmar sig, sa han.

Under ett panelmöte vid World Economic Forum i Davos i Schweiz på torsdagen medverkade bland annat Eric Schmidt, verkställande styrelseordförande vid Google.

Onlinesensorer kommer att ta över

Vid slutet av sammankomsten levererade han ett något drastiskt påstående.

När han fick frågan om hur han ser på webbens framtid sa Eric Schmidt att internet, som vi känner till det, inte kommer att finnas kvar, skriver The Daily Mail.

– Jag kommer att svara väldigt enkelt att internet kommer att försvinna, sa Schmidt.

I stället kommer onlinesensorer att finnas överallt runt omkring oss, siade Google-gurun.

– Det kommer att finnas så många IP-adresser. Så många apparater, sensorer, saker som du har på dig, saker som du interagerar med, att du inte ens kommer att känna det, förklarade han.

– Det kommer att vara en del av din närvaro hela tiden. Tänk dig att du går in i ett rum och rummet är dynamiskt. Och med din tillåtelse och allt det så interagerar du med sakerna som pågår i rummet.

"Uttalandet är ur en användares perspektiv"

Denna utveckling menar Eric Schmidt kommer att innebära en stor möjlighet för teknikföretag.

– En högt personaliserad, högt interaktiv och väldigt, väldigt intressant värld närmar sig, sa han vid torsdagens panelmöte.

IT-experten Patrik Fältström håller med Eric Schmidt – och menar att det ligger mycket i Google-guruns uttalande.

– Uttalandet är ur en användares perspektiv. Användaren kommer inte längre att behöva veta om han den använder internet, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Däremot kommer sensorerna att använda internet när de kommunicerar med varandra. Det är på samma sätt som att användaren inte längre behöver tänka på hur elen fungerar – hur den kommer från producent till eluttag. Så tolkar jag uttalandet, att man inte behöver bry sig om hur internet fungerar.

Måste byta till IPv6-adresser

Även om Patrik Fältström tänker i samma banor som Eric Schmidt menar han att det finns detaljer i uttalandet som man kan ha åsikter om.

– För att det som han pratar om ska fungera måste vi till exempel använda det som kallas IPv6-adresser. I dag använder vi IPv4-adresser, men de är slut. Därför behöver vi byta. Det som Schmidt säger är att vi kommer att ha många fler saker som kommer att mäta sensorer. De måste alla kunna rapportera till varandra. Då måste varje sak som rapporterar ha en egen adress – allt som pratar måste ha en adress. Eftersom IPv4-adresserna är slut måste vi börja använda IPv6-adresser, säger han.

När kommer den här utvecklingen att ske?

– Det håller redan på att hända. Man kan redan köpa väderstationer och glödlampor som man kontrollerar med appar på telefonen.