Rika kandidater säger nej till höjd skatt

Publicerad 2014-07-08

De riksdagskandidater som tjänar mest är också de som i störst utsträckning ratar höjd skatt för höginkomsttagare. Det visar Aftonbladets granskning.

– Det kan finnas ett inslag av egenintresse, säger statsvetaren Johan Martinsson.

150 000 kronor. Så stor är skillnaden i genomsnittlig årsinkomst mellan de riksdagskandidater som vill höja skatten för höginkomsttagare och de som inte vill det.

Och tendensen är tydlig: Det är de rika kandidaterna som säger nej till högre skatt.

– Vi kan konstatera att det finns ett samband, men det finns anledning att vara lite försiktig i tolkningen. Visst kan det finnas ett inslag av egenintresse, men orsaken kan också vara att inkomsterna varierar mellan partierna, säger Johan Martinsson, statsvetare vid Göteborgs universitet som varit med och utarbetat Aftonbladets Valkompass.

Tydligt samband

Aftonbladet har granskat 600 av toppkandidaterna från riksdagspartierna och Feministiskt initiativ. Genom korsköra uppgifter om kandidaternas inkomst med inställningen till höjd skatt har vi fått fram sambandet: Rika vill inte höja skatten för rika.

"Tjänade mycket pengar"

Det som tjänar mest av kandidaterna är juristen och Kristdemokraten Rolf Åbjörnsson. Nummer två på topplistan är Moderaten Dag Klackenberg, tidigare vd för Svensk handel. Båda tjänade en bra bit över två miljoner kronor förra året. Båda säger nej till höjd skatt för höginkomsttagare.

– Jag tjänade mycket pengar förra året, men jag har haft samma inställning till skatterna de senaste 40 åren, säger Dag Klackenberg.

– Skattetrycket ska inte vara för högt. Det leder till oönskade konsekvenser, som att folk försöker smita från skatten.

Två S-män i toppen

Inkomsttopplistan domineras av kandidater från allianspartierna. Från oppositionen lyckas bara S-ledaren Stefan Löfven och hans företrädare Håkan Juholt klämma in sig.

– Jag anser att det är såväl ekonomiskt som moraliskt riktigt med större progressivitet i skatteskalorna. Och att statsskatten ska vara högre för höginkomsttagare, säger Håkan Juholt.

"Privatekonomin kan spela roll"

I andra änden av inkomstlistan finns många kandidater från oppositionen och Sverigedemokraterna. Flera av dem är studenter. Där är inställningen till höjd inkomstskatt för rika betydligt mer positiv.

– Att de som tjänar mer också ska bidra mer är en viktig ideologisk grundinställning. Men visst kan privatekonomin också spela roll. Jag tror att ens bakgrund kan påverka inställningen till politik, säger Alexandra Völker, kandidat för Socialdemokraterna.