Hemma - efter fyra dygn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-20

Familjen Klingstedts resa från Thailand blev en mardröm

Returresan från paradiset gick genom helvetet.

I går – efter fyra dygn i flyg och bussar – kom familjen Klingstedt hem från Thailand.

– Det var osäkert in i det sista, säger pappa Jens.

Familjen Klingstedt från Stockholm skulle precis checka in på flygplatsen

i Krabi i torsdags och flyga hem till Sverige när de fick höra om vulkanutbrottet.

Det blev startskottet för en flera dygn lång mardrömsresa för dem och hundratals andra svenska resenärer på den thailändska flygplatsen.

– Först fick vi höra att vi skulle till Hurghada i Egypten. Därifrån skulle planet gå till Moskva och sedan till Hannover. Men i stället lades rutten om till Larnaca på Cypern, säger Jens Klingstedt, 40.

Rykten i gruppen

Väl framme i Larnaca började ovissheten sprida sig i gruppen. Ingen visste vart eller när nästa transport skulle gå och rykten började spridas. Då kom beskedet att alla skulle ta sig till flygplatsen.

– Vi trodde att vi skulle få åka direkt hem. Men då kom bomben: buss från Aten. Då var det många som bröt ihop, säger Jens.

I Aten delades resenärerna upp. En grupp skickades med färja till Italien, för att därifrån bussas hem till Sverige. De andra tog bussen till Belgrad med förhoppningen att få komma med ett plan hem.

– Resan till Belgrad tog strax över 20 timmar. För oss vuxna var det inga problem, men vi blev oroliga för vår son Oliver. Han är bara sex månader gammal, säger Jens.

Skickades med färja

Patrik Törn och hans sambo Jessica Nygren hamnade i gruppen som skickades med färja till Italien. För dem och deras två barn är mardrömmen inte slut. Sent i natt hade de fortfarande inte fått någon information om när eller hur de ska komma hem till Sverige.

– Vi försöker peppa varandra och hoppas att vi kan komma hem snart. Men det kunde ha varit värre. Andra vi har talat med har varken fått boende eller mat, säger Patrik.

Men för familjen Klingstedt tog äventyret slut i går. Strax efter åtta på kvällen landade de i Stockholm efter fyra dygns resande.

– Det känns väldigt skönt att vara hemma igen. In i det sista var det osäkert om vi skulle få komma hem, så vi är väldigt lättade, säger Jens Klingstedt.