Våldtäktsvåg i Örebro kan vara uppklarad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-31

Den våldtäktsvåg som dragit över Örebro under hösten och vintern kan vara på väg att klaras upp.

En 21-årig man har anhållits misstänkt för den senaste brutala våldtäkten under natten mot söndag. Polisen kopplar honom till fler ouppklarade överfall.

Sedan september har Örebro drabbats av ett tiotal ouppklarade våldtäkter och våldtäktsförsök, varav det senaste under natten mot söndag. Då våldtogs en 23-årig kvinna på den leriga marken vid en bussbro. Enligt polisen var det en synnerligen långdragen och rå våldtäkt.

Örebropolisen tog då hjälp av Rikskriminalens mordkommission, vilket tycks ha gett resultat. Sedan i går kväll sitter en 21-årig man från Västmanland anhållen misstänkt för våldtäkten i söndags.

Kopplas till andra fall

Redan från början såg polisen likheter med tidigare överfall i Örebro, och man bekräftar nu att 21-åringen kopplas samman med tidigare ouppklarade händelser.

– Det finns kopplingar till tidigare fall, men jag kan inte gå in på exakt vad som har lett oss fram till den här mannen, säger Örebropolisens presstalesman Torbjörn Carlson.

21-åringen greps i Västmanland, är tidigare ostraffad och nekar till brott. Han är i nuläget inte officiellt misstänkt för andra brott än våldtäkten.

Inte bakom alla överfall

Örebropolisen är mycket förtegen om mannens eventuella roll i tidigare överfall.

– Det jag kan säga är att i de fall där vi ser gemensamma nämnare ser vi också andra omständigheter som spretar. Jag kan tyvärr inte lämna fler detaljer än så utan att skada utredningen, säger Torbjörn Carlson.

Klart är i alla fall att 21-åringen med all sannolikhet inte ligger bakom samtliga ouppklarade överfall.

– I några fall har vi signalement som pekar på någon helt annan.

Överfall på helger

Enligt tidningen Nerikes Allehanda har nästan alla ouppklarade överfall ägt rum på helger. Det har lett till spekulationer om att gärningsmannen bara befinner sig i Örebro på helgerna. Örebropolisen vill dock inte lämna några uppgifter om varför 21-årigen från Västmanland befunnit sig i Örebro i helgen eller om han varit där förut.

Örebropolisen har tidigare fått kritik för att den inte lyckats lösa våldtäkterna, och har bland annat tagit hjälp av tv3-programmet "Efterlyst" utan att nå något genombrott.