”Det var mitt livs svåraste beslut”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-04

Lena Mellin fikar med Fredrik Reinfeldt (M)

Fredriks val: Dammsugare Att välja just det bakverketverkar givet för en sådan dammsugarentusiast som statsministern är. ”Jag är väldigt svag för mandelmassa. Den var god den här, den var mjuk”, säger han om dammsugarena från Thelins bageri i Stockholm.

Om du i Stockholms innerstad möter en man i keps och jacka tätt följd av två biffar med telefonsladdar i öronen kan det vara Fredrik Reinfeldt. Det är så statsministern klär sig när han inte vill bli igenkänd.

Men när vi träffas bär Fredrik Reinfeldt kostym och slips och vill inte ens ta av sig kavajen. För i så fall måste även slipsen av och då blir det en för stor operation. Enligt statsministern.

De rödgröna har haft övertaget i nästan alla väljarbarometrar sedan hösten 2006. Varför det?

– Vi berättade för väljarna vad vi skulle göra och sedan har vi genomfört det i högt tempo.

– Har man regeringsmakten och gör mycket så retar man upp folk varenda dag. I frånvaro av tydliga besked från våra motståndare har en del gått bort från oss av ilska, besvikelse. Men nu börjar skillnaderna mellan blocken jämnas ut.

Du har ansträngt dig för att tvätta bort bilden av Moderaterna som ett parti för lyckade. Men 67 procent anser att alliansen står på de välbärgades sida. Har de rätt?

– Nej. Vår arbetslinje går ut på att med hjälp av jobb utjämna livschanser. Arbete dämpar klyftor och minskar inkomstskillnader. Det är viktigt.

– Men partier bär på en historia och den bilden sitter ofta rätt djupt.

Du talar ofta om att hålla ihop samhället. Men mer än varannan väljare anser att alliansens politik leder till ökade klasskillnader.

– I valrörelsen 2006 påpekade jag att Perssons år vid makten lett till att de rika blev rikare och de fattigare blev fler.

– Men trots finanskris och lågkonjunktur har det inte skett några stora förskjutningar sedan dess. Avgörande är att många jobbar.

Din företrädare Bo Lundgren vurmade för sänkta skatter. Du tonade ner vikten av det i förra valet men har i praktiken sänkt nästan lika mycket som han ville. Förklara?

– Jag har betonat skattepolitikens roll för att skapa jobb. Det ställer nämligen krav på hur du sänker skatter. Vi har koncentrerat oss på det som är jobbskapande.

– Därför valde vi bort väldigt många skattesänkningar som vi tidigare ville ha. Och vi har också varit mer noggranna med att förena sänkningarna med kontroll över de offentliga finanserna.

Varför är det så viktigt att sänka skatten?

– När jag kom in i politiken hade Sverige ett skattetryck på 57 procent av BNP. Det minskade arbetsviljan och drev företag från Sverige.

– Där är vi inte längre, vilket jag ibland får påpeka för mina moderater. Skattetrycket har krupit ner under 46 procent. Många skatter vi klagade på är sänkta eller borta. Därför ser jag inte samma behov nu som i slutet på 1980-talet att sänka skatten.

Alliansen kallar alltid sina motståndare för vänsterkartellen. Vad är det för fel att säga de rödgröna?

– Det är viktigt att markera att den som väljer Maria Wetterstrand röstar för att ge statsministerposten till Mona Sahlin.

Är Wetterstrand ett större hot mot alliansen än Sahlin?

– I den bemärkelsen att Miljöpartiet åtminstone fram till nu har attraherat väljare som lika gärna kan rösta på Moderaterna.

Vilket är det svåraste beslut du tagit som statsminister?

– De som vi tog efter samtalen från Anders Borg mitt under finanskrisen. Vi stod på randen till en finansiell härdsmälta och tvingades diskutera hur vi skulle hantera ett läge där den finansiella sektorn i Sverige möjligen kunde gå över styr. Det är de enskilt svåraste, och också mest betydelsefulla, beslut jag tagit.

– Man kan jämföra med Storbritannien. 2006 hade vi ungefär lika stora statsskulder. De har fördubblat sin, vi har amorterat vår. De skickade in mycket pengar i sina banker, det gjorde inte vi.

Hur nära var härdsmältan?

– Jag menar att vi var väldigt nära.

Minst en gång i veckan besöker du den svenska verkligheten och antecknar flitigt i svarta anteckningsböcker. Vad använder du dem till?

– Jag skriver ner uttryck som de människor jag träffar använder. Deras formuleringar är berättelsen om Sverige.

– Sedan försöker jag fånga vad de inte tycker fungerar. Det finns i mina böcker. Dem går jag tillbaka till inför förhandlingar, budgetar och debatter. Vad är det vi inte gör tillräckligt bra? Det är viktig kunskap och en inspirationskälla.

Föregångslandet Sverige talar du gärna om. Vad är det?

– Det är Moderaternas idé om Sverige. En beskrivning av var vi kommer från och vart vi är på väg. Vår väg från fattigdom och smuts till välfärdssamhället. Och med stora möjligheter att utjämna livschanser, större än nästan alla andra länder på jorden.

Vilken fråga tror du avgör valet?

– Jobben.

Vilket är ditt största misslyckande som statsminister?

– Det som tog sig iväg mest i en annan riktning jämfört med vad vi föreslagit var FRA-frågan.

Regeringen har fått mest kritik för de nya, hårdare reglerna i a-kassa och sjukförsäkring. Ångrar du att ni gick så burdust fram?

– Min utgångspunkt var att det land på jorden som har den friskaste befolkningen, som lever nästan längst, inte kan vara för sjukt för att arbeta. Det handlade om 750 000 människor.

– Men delar upplevdes som, och kanske också blev det för enskilda, för tufft jämfört med vad som var vår avsikt. I dag har vi nära 80 000 färre förtidspensionärer jämfört med när jag blev statsminister. Och trots finanskris och lågkonjunktur har vi halverat antalet sjukskrivna.

Många unga saknar jobb i Sverige. Varför det?

– Många unga arbetslösa saknar jobb på grund av bristande utbildning. De har inte betyg i alla ämnen eller har hoppat av från gymnasiet.

– Under nästa mandatperiod måste vi höja anställningsbarheten bland de unga samtidigt som vi förbereder det stora generationsskiftet på arbetsmarknaden. Det blir en av de största prövningarna de kommande åren.

Det påstås att du sätter på dig keps och en stor jacka när du vill gå ut på stan utan att bli igenkänd.

– Stor vet jag inte. Men en jacka.

Funkar det?

– Ja, jag blir inte lika igenkänd.

I andra länder skulle det ses som en merit att statsministern är elitsoldat. Men du framhåller inte att du är fjälljägare?

– Nej, i Sverige gillar vi inte folk som skryter. Här gillar vi människor som är lite mer dämpade och nu är ju jag så som person så det passar mig väl.

– Men det var en av mitt livs viktigaste faser. Jag fick verkligen anstränga mig, det var otroligt tufft, jag lärde mig oerhört mycket om mig själv.

Vilken är din bästa kompis bland de andra regeringscheferna i EU?

– Den jag till och med träffat privat är Storbritanniens David Cameron.

Hur länge ska ni heta de nya Moderaterna?

– Många i det politiska etablissemanget tycks tro att det finaste man kan säga är att vi är exakt de samma som för 100 år sedan. Det är helt obegripligt.

– Min tes är den motsatta. För att vara relevant och för att väcka nyfikenhet måste ett parti vara i rörelse. Jag är beredd att använda uttrycket så länge det signalerar förnyelse.

Om kvinnor utanför storstäderna fick välja skulle de rödgröna vinna som det ser ut nu. Vad har ni gjort för fel?

– Vi har inte varit tillräckligt tydliga med att förklara vad vårt försvar för de offentliga finanserna, våra välfärdssatsningar och vår arbetslinje betyder för kvinnor.

– Kvinnor är ofta skeptiska till sänkt skatt eftersom de undrar vilka det kommer att gå ut över. Jag måste kunna visa dem att för att de ska få mer i lönekuvertet efter skatt så måste jag samtidigt ha ordning på finanserna och satsa på välfärden.

Du går hem vid sex varje kväll för att äta middag med dina barn?

– Jag försöker vara hemma till middagen och hinna med läxkoll, gå igenom vad som har hänt på dagen och natta min dotter. Det klarar jag många dagar.

Och sedan är det kvällsjobb?

– Ja, då sitter jag hemma och läser promemorior. Och så ringer jag Anders Borg.

Jag hade tänkt fråga vem som är din bäste rådgivare men det verkar ju vara Borg?

– Vi fungerar väldigt bra tillsammans. Det var mycket han och jag som utvecklade de nya Moderaterna. Och så är han finansminister och en regering som ska klara svår krishantering behöver en stats- och en finansminister som arbetar bra ihop. Det gör vi.

Hur länge har ni känt varandra?

– I realiteten sedan valet 2002.

Och varje vardag är det upp halv sex och löpband?

– Löpband eller gym.

Sover du bara sex timmar?

– Det ligger något i det. Men jag är morgonpigg och alltså ganska kvällstrött. Så jag får kämpa ibland med mina PM.

I en intervju sa du att du ibland bara vill vara Fredrik. Hur ofta får du vara det?

– Sällan är väl svaret.

Till sist, varför dammsugare till kaffet?

– Jag är väldigt svag för mandelmassa. Sedan är jag ju dammsugarfreak så det blir lite dubbeltydigt och roligt.

Under sommaren intervjuade Aftonbladets politiska reporter Lena Mellin riksdagens partiledare.

Över en kopp kaffe pratade de skattepolitik, yrkesstolthet och föräldramöten.

Här hittar du alla partiledarintervjuer.

Lena Mellin.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln