Lurade Putin Obama?

När Putin och Obama träffades i New York för några dagar sedan gav Obama indirekt klartecken till Ryssland att bomba IS i Syrien.

Nu verkar det som Obama känner sig lurad och vill ta Putin i örat.

När Ryssland i går genomförde sina första bombningar i Syrien hävdade Kreml att man attackerat åtta IS-mål.

Ett påstående som nu ifrågasätts av USA med motiveringen att IS inte är särskilt aktiva runt staden Homs där de ryska stridsflygen bombade.

Enligt vittnesuppgifter kan det till och med ha varit så att Ryssland bombade rebellgrupper som USA tränat. Ett scenario som många fruktat.

De ryska bombningarna har lett till en ny diplomatisk kris mellan USA och Ryssland.

Utrikesminister John Kerry går så långt som att han säger att USA ”är allvarligt oroat” om det är så att Ryssland tänkte bomba andra grupper än IS som är i opposition mot diktatorn Assad.

Ett tydligt tecken på att det som Obama indirekt gav Putin klartecken till var att bomba islamister, inte alla grupper som kämpar mot Assad.

Förbannad

Nu är USA:s president förbannad och vill att Putin rätar in sig i ledet.

För att få honom att göra det har USA gått med på att hålla militära samtal med Ryssland där man förvarnar om var man ska bomba.

På sitt sätt skickligt manövrerat av Putin som gärna vill att Rysslands ska betraktas som en lika viktig spelare på världsarenan som USA och som dessutom vill bryta den isolering som Ryssland utsatts för efter den olagliga annekteringen av Krim.

Fram till att den akuta flyktingströmmen gjorde att kriget i Syrien åter hamnade i rampljuset så frös Obama, och stora delar av EU, ut Putin.

Förhoppningen att Ryssland kan pressa Assad till eftergifter och bidra i kampen att krossa Islamiska staten och dess nybildade kalifat fick Obama att åtminstone gå med på att träffa Putin.

Han gjorde det i övertygelsen att USA och Ryssland i IS har en gemensam fiende att bekämpa. Ryssland har problem med jihadism i vissa delrepubliker och ett antal ryska islamister har rest till Syrien för att strida på IS sida.

Kollisionskurs

Men nu verkar det som om Putin delvis fört Obama bakom ljuset.

Visserligen var Rysslands president öppen med att han stödjer Assads regim och vill hjälpa den att sitta kvar. Men Obama hade inte räknat med att Ryssland skulle bomba den väpnade oppositionen mot Assad i största allmänhet istället för att bara koncentrera sig på IS.

Om det är vad ryssarna tänker fortsätta med så motverkar det direkt amerikanska intressen i Syrien och de två stormakterna kan snabbt hamna på kollisionskurs.

Obama kan acceptera att Rysslands inträde på scenen gör att Assads tid vid makten förlängs något. Men det är en helt annan sak i fall de ryska bombningarna riktar sig mot vad USA betraktar som den legitima väpnade oppositionen mot Assad. De grupper som man själva stödjer.

I sanningens namn är det numera främst Islamiska staten och al-Qaidagruppen al-Nusra som utgör ett reellt militärt hot mot Assad. Den demokratiska oppositionen som väst stödjer är militärt allt svagare.

Misstag

Att militära samtal mellan USA och Ryssland nu ska komma igång är viktigt av minst två skäl.

Genom att informera varandra om respektive insatser så undviker de båda sidorna att deras stridsflyg kan hamna i strid med varandra eller kollidera av misstag.

I bästa fall kan de militära samtalen mellan USA och Ryssland leda till en ökad samsyn om vad som behöver göras för att få slut på kriget i Syrien. För närvarande råder ett dödläge där inga fredsamtal pågår och ingen av sidorna verkar kunna vinna en militär seger.