”Det kan vara ren hämnd”

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-26

Fem barn dör i Sverige varje år till följd av våld

Fem barn per år dör i Sverige till följd av våld. I nio av tio fall är förövaren barnets förälder.

– Dels kan det handla om vanföreställning i samband med psykisk sjukdom. Man tror man skyddar barnet. Sen kan det ibland vara ren hämnd, säger Mikael Rying, kriminolog på polisens utvecklingsavdelning.

– Det finns oftast inget rimligt motiv, säger kriminologen Mikael Rying.

På mindre än tre veckor har två barn fått sätta livet till i våldsdåd i Stockholmsområdet, med knappt en mil mellan brottsplatserna.

Den 11 juli hittades en 9-årig flicka och hennes knivskurna mamma i Bålsta. Flickan avled på sjukhuset av sina skador. Hennes far, en 45-årig man, sitter just nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

På kvällen lördagen den 25 juli hittades en 7-årig flicka död i ett badrum i Bro tillsammans med en man som enligt uppgifter till Aftonbladet var knivskadad. Mannen anhölls på söndagen för mord på flickan, som han ska ha känt enligt polisen.

– Det är en ren slump att det blir så tätt inpå varandra eftersom de inte har med varandra att göra, säger Mikael Rying, kriminolog på polisens utvecklingsavdelning och är expert på mord i Sverige.

Nedåtgående trend

Enligt Mikael Rying är dödligt våld mot barn ovanligt i Sverige. Och trenden är nedåtgående.

– På 25 år har det halverats. De senaste fem åren har det i snitt dött fem barn per år till följd av våld. Så det är få fall vi pratar om, säger Mikael Rying.

I nio fall av tio är det en föräldrar som dödar barnet säger han. I enstaka fall är förövaren ett syskon eller annan släkting.

– Dödlig utgång blir mer och mer ovanligt ju längre ifrån man kommer. Vid några tillfällen varje decennium är gärningsmannen helt obekant med barnet, säger Mikael Rying.

Depression eller hämnd

Mikael Rying kan se flera olika typer av mord på barn. Kvinnor mördar över lag små barn och ofta i samband med depression eller förlossningsdepression. När en man utför dådet gäller det oftast ett äldre barn i samband med skilsmässa eller separation säger han. Ibland som hämnd mot sin partner. Fallen där mordet på ett barn följs av självmord har minskat över tid.

– Det är där man ser de stora minskningarna av dödligt våld av barn, säger Rying.

Vad minskningen beror på är inte utrett, men en hypotes är att socialtjänst och psykiatri blivit bättre på att fånga upp föräldrar som mår dåligt. En annan är att det är mer accepterat att ta emot hjälp och antidepressiva medel än för 20 år sedan säger Rying.

– Det innebär däremot inte de flesta med psykisk sjukdom är en farliga. Det här handlar om extremfall.

"Vill sällan plåga ihjäl sitt barn"

Att mord på barn föregås av misshandel eller andra övergrepp är ovanligt. Gärningen är oftast impulsiv.

– Generellt handlar det om en situation som går över styr. Det handlar sällan om barnen utan om gärningsmannens problematik som barnen bli offer för.

Även om Mikael Rying inte är inblandad i de två aktuella fallen kan han säga att gärningsmännen ofta är uppstressade och press kan trigga till brutalare dåd. Många gånger är det inte meningen att barnet ska dö.

– Det handlar om tragedier. Det är sällan en ondsint förälder som vill plåga ihjäl sitt barn.

Följ ämnen i artikeln