Hittade maskägg i färdigsköljd ekosallad

Uppdaterad 2015-06-01 | Publicerad 2015-05-31

Eden Atkinson blev magsjuk efter att ha ätit Ica:s påssallad.

Sen gjorde hon den obehagliga upptäckten: Påsen var full av maskägg.

– Jag trodde det var smulor först, men sen kände jag att de var geléaktiga, säger hon.

För drygt en vecka sen köpte Eden Atkinson färdigsköljd ekologisk sallad från sin lokala Ica-butik på Södermalm i Stockholm. Hon åt salladen till middag – sen blev natten en riktig mardröm.

– Jag hade magsmärtor och var illamående hela natten. Jag har varit dålig hela veckan, säger Eden Atkinson.

Dagen efter åt hon knappt någonting på grund av magsjukan, men tog ändå fram salladspåsen för att äta någonting. Då gjorde hon upptäckten:

– Jag trodde det var smulor först, men sen kände jag att de var lite klibbiga och geléaktiga. Då upptäckte jag att salladen var full med små vita ägg, säger Eden Atkinson, som gick till läkare för att dokumentera symptomen och få behandling.

”Inte intresserade”

Då kontaktade hon Ica centralt för att skicka in påsen för test. Men enligt Eden Atkinson ville Ica inte ta emot den.

– De sa att de måste få in 100 gram för att kunna göra ett test. Men det var bara 65 gram i påsen plus att jag ätit lite. Men de har inte varit intresserade, säger Eden Atkinson.

Men enligt Lena Sparring på Ica:s kvalitetsavdelning stämmer inte detta.

– Det måste ha varit ett missförstånd, vi kan fortfarande göra ett test. Vi tar fallet på allra största allvar och vi kommer att reda ut vad som har hänt, säger Lena Sparring.

Ica hämtar provet

Hon säger att kvalitetsavdelningen i Helsingborg jobbar med ärendet.

– Jag tror att vi kommer att hämta upp provet och skicka det på analys. Det är svårt att säga vad det är innan vi har tittat på provet, säger Lena Sparring.

Lite då och då händer det att kunder hittar konstiga saker i färska grönsaker.

– Frukt och grönt är naturliga råvaror, antingen växer det fritt i naturen eller i växthus. Därför förekommer det djur i bland, säger Lena Sparring.

Men Eden Atkinson kommer aldrig mer att köpa färdigsköljda sallader igen.

– Jag kommer att köpa vanliga salladshuvuden som jag sköljer själv. Man kan ju inte lita på dem, säger hon.

Skölja eller inte?

Trots Eden Atkinsons maskäggsfynd menar Lena Sparring på Ica att man inte ska behöva skölja. Om det står på förpackningen ska det vara gjort, enligt henne.

– Det är en noggrann process och sköljs hos leverantören. Sen gäller det ju att titta på salladen, det är en kylvara som ska förvaras kallt, säger Lena Sparring.

Följ ämnen i artikeln