Reinfeldt: Jag har aldrig laddat ner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-03

Läs hela chatten med statsminister Fredrik Reinfeldt inför EU-valet

Statsminister Fredrik Reinfeldt har aldrig ägnat sig åt olaglig nedladdning.

Det försäkrade han i chatten med Aftonbladets läsare.

Reinfeldt konstaterade också att Sverige behöver euron - men att en ny folkomröstning inte är aktuell.

– Det kräver att de förmodade ja-partierna är överens om när och att det är en varaktig och tydlig opinionsövervikt för att byta, sa statsministern.

Kajsa säger: Hej Fredrik! Hur tror du att ett byte till euro skulle påverka Sveriges ekonomi nu och i framtiden?
Fredrik Reinfeldt säger: Den skulle skänka större stabilitet i en orolig tid. Ger förutsättningar för ökad handel och tillväxt.
Peter Johnson säger: Varför måste Sverige, år efter år, betala så stor nettoavgift till EU? Behöver vi inte de här pengarna här hemma till sjukvård, äldrevård, skola, förbättring av vägar m.m. ? MVH , Peter
Fredrik Reinfeldt säger: EU bygger fred, demokratisk utveckling och frihet. Om det bara gäller pengar tror jag ändå att medlemskapet är värt det. Det ger inflytande och ökad handel.
Alexander säger: Det sägs att EU slösar bort miljarder på ingenting alls, rent slöseri helt enkelt, vad vill du och Moderaterna göra för att motverka detta?
Fredrik Reinfeldt säger: Vi tycker att medlemsavgiften kan minska, genom att minska på jordbrukssubventionerna, större granskning av utgifterna samt minskad byråkrati.
kent pettersson säger: Hej Statsminister Fredrik! När ska jordbrukssubventionerna som är ca 40% av EU:s budget tas bort helt och hållet anser du ? Det är tex för vinodling och alkoholen har vi ju nog av eller hur? Sen är det tex tobaksodling och tobak är ju hälsovåldligt. Gud välsigne dig Fredrik och se till att vinna över Mona, Hälsningar Kent Pettersson, Sundsvall
Fredrik Reinfeldt säger: Vi vill ta ner dem stegvis, de snedvrider konkurrensen i världen och skulle om de minskade skapa bättre konkurrensvillkor för det mer effektiva svenska lantbruket.
Kerstin säger: Varför ska jag rösta på en moderatkandidat i stället för en annan kandidat från alliansen?
Fredrik Reinfeldt säger: Våra moderater betonar ansvarstagande för offentliga finanser, och vi tillhör dessutom parlamentets största partigrupp. Det vi säger har större chans att bli genomfört.
Jesper Wern säger: Hej Fredrik! Vad kommer Sverige som EU-ordförandeland göra för miljösatsningar i närtid för att vara ett gott föredöme och ha ett förtroendeingivande ledarskap under den stundande klimatkonferensen i Köpenhamn?
Fredrik Reinfeldt säger: Vår egen klimatpolitik bygger på Alliansregeringens mål om 40 procents minskade utsläpp mellan 1990 och 2020, åtgärder kommer i varje budget. I höst måste vi hålla ihop EU och driva på de stora utsläppsländerna. Utan ett globalt svar löser vi inte detta globala hot.
Stefan Lejonbalk säger: Hej Fredrik! När ska vi få ett långsiktigt hållbart ekonomiskt samhälle som inte konstant är beroende av konjunkturläget? Det är väl inte rimligt att ekonomin indirekt styr hur många som kan vara sjuka och inte, hur mycket pengar som kan läggas på forskning kring växthuseffekten etc? Är en sådan ordning ens bra för människan?
Fredrik Reinfeldt säger: Marknadsekonomin är överlägsen andra ekonomiska system (världen har prövat) men innehåller bland annat konjunkturförlopp som är svåra. Det vi gör är att parera svängningarna med en ansvarsfull ekonomisk politik, blandad med åtgärder för att stödja enskilda.
Antonia säger: Hur stor möjlighet har de svenska parlamentarikerna egentligen att påverka i parlamentet? "Försvinner" inte Sverige bland alla andra ländernas åsikter?
Fredrik Reinfeldt säger: Tillhör du en större partigrupp kan du påverka mer. Enskilda ledamöter har visat att de kan göra skillnad genom att fördjupa sig.
Alexander säger: Hej Fredrik!Hur kan moderaterna garantera att accepterandet av t.ex. Laval-domen inte leder till lönedumpning - tänker på t.ex. företag som Hyrlett
Fredrik Reinfeldt säger: Vi har haft en statlig utredning som konstaterat att vår svenska modell inte är hotad. Lönerna har stigit i Sverige efter vårt EU-inträde.
Marcus S säger: Hej! Jag undrar hur du orkar med att vara överallt och prata om ekonomi och eu, blir du inte helt slut?
Fredrik Reinfeldt säger: Jag drivs av en vilja att nå ut till vanligt folk och att få fler att rösta. Valrörelser är roliga.
Mohamed säger: Vad tänker du göra med de pengar som finns tillgängliga i EU och i Sverige för att bekämpa den stigande ungdomsarbetslösheten?
Fredrik Reinfeldt säger: Vi har sänkt arbetsgivaravgifterna för att anställa yngre under 26 från 32 till 15 procent. Vi förstärker utbildningskvalitén, och vi uppmuntrar till gränsöverskridande rörlighet på arbetsmarknaden. EU:s gemensamma resurser kan komplettera, men det mesta gör vi själva.
Ingrid säger: Hej Fredrik! Hur påverkar det de mindre lantbruken i Sverige om subventionerna tas bort? Tyvärr är det så att det är en stor inkomstkälla för dem idagsläget...
Fredrik Reinfeldt säger: De drivs mot specialisering och ökad effektivitet. Många går mot ekologiskt och närproducerat som konsumentargument. Många av lantbruken i Europa är ännu mindre och inte lika effektiva.
gunnar säger: Hej Fredrik, procentantalet som röstar till europaparlamentet är och kommer förmodligen fortsätta vara tämligen lågt, vad tror du måste göras för att öka antalet som röstar?
Fredrik Reinfeldt säger: Jag tycker att det den här gången handlar mer om sakfrågor likt klimat och ekonomi jämfört med tidigare. Det är bra. Hela min och moderaternas spurtkampanj är inriktad på att påminna folk att gå och rösta.
Fille säger: Tror du att det blir en ny euroomröstning? om nej varför inte när opinionudersökningar visar att mäniskor vill ha det nu?
Fredrik Reinfeldt säger: Det kräver att de förmodade ja-partierna är överens om när, att det är en varaktig och tydlig opinionsövervikt för att byta. Sverige skulle bli bättre med euro.
Retorikern säger: Hej Fredrik! Finns det något speciellt du skulle vilja säga till dem som funderar på att rösta på Piratpartiet på söndag?
Fredrik Reinfeldt säger: Rösta på helhetstänkande.
Nisse säger: EU är på väg att bli en stat, och en avdemokratisering, mer än ett samarbete. Man talar om President, utrikesminister och Eu:s FBI, och blickar man framåt ser man en överstatlighet. Dina och ditt partis synpunkter på detta?
Fredrik Reinfeldt säger: Det kommande fördraget kan sägas avskriva idéer på en statsbildning. Det är ett samarbete ägt och utformat av självständiga medlemsstater som löser gränsöverskridande problem tillsammans.
Knodden säger: Hur ser sveriges ekonomi ut idag?
Fredrik Reinfeldt säger: Vi upplever det värsta fallet i världsekonomin sedan depressionen på 1930-talet. Sverige är också drabbat.
Ãâ€`sa säger: Tror statsministern att valresultatet ger en fingervisning av hur riksdagsvalet kommer att sluta om drygt ett år? Och anser statsministern att det är rimligt att betala så stora summor till EU varje år, när Sverige inte får tillbaka i närheten så mycket?
Fredrik Reinfeldt säger: Nej jag tror inte val kan uttolkas i förväg. Vi får tillbaka mycket för vår medlemsavgift. Vi har förslag samtidigt på hur den skulle kunna minska.
Andreas säger: Varför är moderaterna så dålig när det gäller miljö- och klimatfrågor?
Fredrik Reinfeldt säger: Vi har utvecklats, vi lägger ett heltäckande förslag till vår partistämma i augusti. Jag känner starkt själv för att driva på i klimatfrågan.
filip säger: Hej statsministern.. Tycker du inte att stora länder som frankrike och tyskland har för mycket inflytande i eu? Känns det som att Merkel och Sarkozy har för stort inflytande?
Fredrik Reinfeldt säger: Längre tillbaka brukade det heta så. I EU med 27 medlemsländer är makten mer delad.
Sarre säger: Hej! Har du någonsin laddat ner? Ärliga svar nu! Inget politikersnack!
Fredrik Reinfeldt säger: Nej.
Fredrik säger: Vad hade du jobbat med om du inte var politiker?
Fredrik Reinfeldt säger: Någonting annat som berör människor.

EU-valet 2014 |
Aftonbladet

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln