”Han skulle fly till Irak”

Publicerad 2012-05-02

En av Marias vänner: Han skulle till sin pappa

MALMÖ. I kväll hålls en manifestation i Malmö mot hedersvåldet, till minne av den mördade 19-åriga Maria.

Samtidigt visar det sig att den mordmisstänkte brodern kan ha haft en flyktplan före mordet:

– Han skulle till sin pappa. Han har inte varit där sedan han flydde tillbaka från Irak, säger en av Marias vänner.

Manifestationen arrangeras klockan 17.00 av stödföreningen Tänk om i Malmö.

– Det som hänt är inte okej. Detta ska vara sista gången, säger verksamhetschefen Newroz Ötunc om mordet på Maria och hedersvåldet i Sverige.

Maria fick professionell hjälp hos Tänk om för att hon skulle kunna ta sig ur hederstänkandet — ett tänkande som känslomässigt band henne till familjen, samtidigt som hon ville frigöra sig från den.

– Vi vill ha en stillsam och värdig manifestation. Hedra de offer som har gått bort, säger Ötunc.

Maria hittades mördad i sin lägenhet i Landskrona den 23 april, dagen efter hennes 19-årsdag. I fredags häktades den 16-årige brodern, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Häktningen gäller i två veckor.

Samtidigt häktades Marias mamma för anstiftan till mord. Hon är skäligen misstänkt, vilket gör att häktningen bara gäller i en vecka och nya bevis måste presenteras nu på fredag, om åklagaren inte ska tvingas släppa henne. Både mamman och brodern förnekar brott.

– Vi håller förhör och genomför tekniska undersökningar. Sedvanliga utredningsåtgärder fast i stor omfattning, säger kammaråklagare Magnus Larsson, som i övrigt inte vill kommentera förundersökningen.

Aftonbladets granskning visar att den mordmisstänkte brodern hämtade ut ett pass bara fyra dagar före mordet. Innan dess hade han inget pass, uppger polisen.

Dessutom hade brodern bokat en flygresa till pappan i Irak den 14 maj, uppger TV4 Nyheterna. Broderns advokat Urban Jansson vet inte om 16-åringen hade bokat en biljett till Irak den 14 maj, men säger:

– Om han skulle ha begått brottet, så skulle han kanske inte ha bokat en biljett till den 14 maj. Det fanns ju ingen anledning att vänta så länge. Däremot har det säkert funnits en planering att han skulle åka och hälsa på sin pappa i sommar.

Brodern och den mördade Maria kidnappades i Sverige 2004 av fadern, som tog dem till irakiska Kurdistan där Maria blev tvångsgift.

Hösten 2009 lyckades Maria fly från fadern tillbaka till Sverige och kort därefter även brodern, har Maria själv berättat i en intervju sex dagar innan hon mördades.

Trots det planerade brodern nu att åka tillbaka till Irak. En av Marias vänner säger:

– Han skulle till sin pappa. Han har inte varit där sedan han flydde tillbaka från Irak.

Den häktade mammans advokat, Jörgen Rosén, säger:

– Det har inte hållits några nya förhör med mamman sedan i fredags. Tanken är väl att det ska hållas förhör med henne, förmodligen i dag.